Дебатът в парламента и подготовката на референдума е "златният шанс" да се покаже цялата истина за българската енергетика, смята президентът Росен Плевнелиев. По думите му хората в България е крайно време да разберат за какво се харчат милиардите в сектора, на база и на какви калкулации и решения. 

"Ако това бъде направено, ще върне хората обратно към държавата, защото те ще видят честни политици, които казват: "ето това се случва в последните 20 години и оттук нататък в следващите 10 години смятаме да направим това, това и това", каза Плевнелиев.

Попитан дали не се опасява, че дебатът ще се превърне в предизборна кампания, той заяви, че страната вече е в предизборна кампания и много зависи от политическите партии как ще направят референдума.

"Ако бях на тяхно място, нямаше да играя играта, такава както досега сме я играли - политическо противопоставяне, този срещу онзи. Енергетиката трябва да ни обединява, цената в енергетиката я плаща следващото поколение на България, ако те искат българите да гласуват за тях, само ще спечелят, ако направят истински дебат в парламента, а не го политизират", заяви президентът.

Съмнения в електронния вот

Държавният глава каза, че подкрепя електронното гласуване, но изрази съмнение, че ще има готовност то да бъде въведено за референдума.

"Това е много добра идея, но дали сме готови, на този въпрос трябва да отговори изпълнителната власт. Много ще се радвам, ако имаме такава готовност, лично аз се съмнявам, че ще имаме готовност толкова скоро, но си го пожелавам, подкрепям го от все сърце и искам да стане", добави президентът.

Преди ден управляващите се обявиха за отлагане на преговорите с кандидат-инвеститора "Глобал Пауър Консорциум" до провеждане на референдум. Това стана, малко след като премиерът Борисов заяви, че ще седне на масата на преговорите, след като инвеститорът по собствено желание даде гаранция от 200 милиона евро или долара.

Въпросът в допитването - резултат от дебатите в НС

Референдумът ще бъде проведен до три месеца, обяви енергийният министър Делян Добрев. Той повтори мнението си, че въпросът в допитването трябва да бъде формулиран от парламента.

„Конкретният въпрос трябва да бъде обсъден чрез дебати в Народното събрание и народните представители да го формулират по най-правилния начин, да е допустим по българското законодателство и да дава ясен отговор на всички въпроси, които ние имаме. Точно това е въпросът, който ще бъде решен от Народното събрание”, заяви министърът и обясни, че това е в компетенцията на парламента.

От ГЕРБ искат във въпроса на референдума да става ясно и кой ще плати сметката за втора атомна. Управляващите настояват да се спестят 30 милиона лева с онлайн допитване. Социалистите обаче контрират, че 40 % от българите нямат интернет

БСП срещу промяна на съдържанието

"Въпросът е формулиран в самата подписка за референдум. Това е въпросът, зад който са застанали 770 000 български граждани", каза лидерът на социалистите Сергей Станишев. По думите му парламентът има право да редактира въпроса, но не да му смени съдържанието.

"Искат да откраднат на хората референдума и да подменят съдържанието, на което БСП ще се противопостави", каза Станишев. Той посочи, че не трябва референдумът да се проведе по електронен път, и че за да бъдат честни изборите, е необходимо машинно гласуване.

ДСБ иска изслушване на Борисов в НС

Партията е депозирала в Народното събрание искането заради неизпълнението на решението от март за спирането на АЕЦ "Белене".

Според „тъмно сините” премиерът дължи отговор защо половин година не е извършил задължителните действия за прекратяване на проекта и защо не договори условията за окончателното му спиране.

От ДСБ питат и защо Агенцията за ядрено регулиране не е спряла лицензирането на централата и дали Борисов е водил разговори за строителството й зад гърба на Народното събрание. 

От партията на Меглена Кунева пък обявиха, че референдумът се използва като блъф.

"Не може да играем „Мисия Лондон” с българската енергетика - точно така изглеждат инвеститорите, които са приети от премиера и председателя на парламента и очевидно се работи от година. Отговор по нито един от въпросите, свързани с „Белене” няма. Намерихме едни хора, които да изиграят инвеститор - понякога животът е по-богат от литературата”, каза Меглена Кунева.

Тя призова правителството да наложи мораториум по проекта докато не се анализира потенциалът за използване на нашите енергийни находища.

Вчера ГЕРБ вече обяви, че се отказва от мандата за водене на преговори с появилия се инвеститор, докато не се чуе гласа на народа.
 

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови