Дебатът между водачите на листите на 23 МИР в София протече с размяна на обвинения и анализ на платформи.

Томислав Дончев (ГЕРБ), Жельо Бойчев (БСП), Слави Бинев (ДПС), Божидар Лукарски (РБ) и Трайчо Трайков (Нова република) спориха затова коя партия как би подкрепила предизборните си обещания с реални действия, откъде ще има пари и кой е по-щедър в платформите си.

Дончев посочи, че програмата на ГЕРБ е различна с това, че не е комплект обещания, а ако бъде реализирана ще доведе за резултати. Бойчев коментира, че планът на БСП е за развитие на България.

„Сега има нужда от адекватна партия. Не от лява, дясна, креслива или пасивна, а от адекватна”, каза Слави Бинев.

Лукарски допълни, че реформаторите имат най-скромната на обещания програма, но ясна и не популистка.

Трайчо Трайков заяви образованието като сфера, в която е нужна реформа, заедно със борба с корупцията, справедливост на пазара и борба с картелите

Политиците постигнаха единодушие затова, че България няма как да е остров на стабилността от тероризма. Според тях няма как да се чувстваме защитени, тъй като войната с тероризма няма фронт и не признава огради и граници. Слави Бинев посочи, че най-голямата бариера за нападения са преките чуждестранни инвестиции, защото „никой няма да мята бомби където е дал пари”.

Трайков допълни, че единственият политик, който е коментирал темата за гласуването в Турция извън изборна обстановка е Радан Кънев, който преди година е поискал да се ограничи гласуването в страната.

Позицията на политиците за отношенията ни с Турция, размяната на въпроси и финалните им думи към избирателите вижте във видеото:

Как се представиха участниците и кой спечели дебата – вижте във видеото анализа на политическия психолог Антоанета Христова: