Днес българският парламент не събра достатъчно гласове да подкрепи Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Така беше лепнато историческо петно върху 43-то Народно събрание, съобщиха от Движение „България на гражданите”.

Текстовете, лансирани от лидера му Меглена Кунева, не минаха и на първо четене в пленарна зала, след като АБВ и Патриотичния фронт се въздържаха.

„Случилото се днес разколебава нашите членове и симпатизанти в смисъла на участието на РБ в управляващото мнозинство”, пишат от ДБГ и призовават за „засилен обществен натиск в подкрепа на антикорупционните мерки”.

От партията на Кунева припомнят, че Патриотичният фронт е подкрепил законопроекта в комисиите.

„Липсата на подкрепа за закона от страна на АБВ е учудваща при положение, че това е законопроект на Министерския съвет, срещу който вицепремиерът на АБВ не е гласувал против. Възникват въпроси от какво е продиктувана промяната в позициите на АБВ – от страх или от лични интереси”, допълват от „България на гражданите”.

Отговорът на АБВ

От АБВ излязоха с подробно обяснение защо са гласували „въздържал се” в пленарна зала. Според партията на Георги Първанов, липсва задълбочен анализ на факторите, от които произтича явлението „корупция“ и на причините за неефективната до този момент борба с нея.

АБВ критикува и структурата на Националното бюро за борба с корупцията – ръководството се избира от тези, които трябва да бъдат проверявани (т.е. от президента по предложение на МС), директорът и заместникът му след назначаването си за извън всякакъв контрол, а самата дейност на структурата ще се изчерпва с подаване на информация към други институции.

Освен това, от лявата партия посочват, че в законопроекта анонимните сигнали стават основание за образуване на производство, което е в нарушение на процесуалните норми и е „с морално разрушителен ефект”.

Цитират се и становищата на Сметната палата, ВКП, Националното сдружение на общините и др., които по принцип подкрепят идеята на закона, но имат критики по текстовете.