Ако законът за борба с корупцията, изготвен от екипа на вицепремиера в оставка Меглена Кунева не влезе в дневния ред на парламентарната правна комисия във вторник, ДБГ не вижда смисъл да прави опит за правителство в рамките на това Народно събрание.

Вчера в правната комисия с гласовете на ПФ, БСП, ДПС и "Народен съюз" антикорупционният закон не влезе в дневния ред за гласуване.

„За нас това е разтваряне на чадъра над корупцията, това е коалиция на корупцията”, обяви Димитър Делчев от ДБГ.

По думите му Патриотите са влезли в коалиция на корупцията с БСП и ДПС заради антикорупционния закон.  

От партията на Кунева бяха категорични, че ако след разговори с партньора им от управляващото мнозинство - Патриотичния фронт, не се разберат текстовете да бъдат обсъдени и гласувани от правната комисия идния вторник, няма смисъл да се правят опити за какъвто и да е кабинет в рамките на това Народно събрание.

"Не може Делчев да ми дава оценка на мен, нито ми е на годините, нито на отговорността, да си дадат оценка на собствените си действия и политическа формация, има ли политическа сила Реформаторски блок", реагира председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов, цитиран от БТА.

Той повтори, че цената Фронтът да подкрепи кабинет с мандата на РБ са 800 млн. лв. за увеличаване на пенсиите. 

Не се натискаме за правителство, заяви лидерът на НФСБ, но посочи, че шансът за кабинет сега все още е голям, въпреки многото условия от Реформаторите, от ГЕРБ и от самите Обединени патриоти.

Като пример Симеонов припомни, че управленската програма на сегашното мнозинство бе приета и подписана въпреки многото различия, но позициите са били сближени с разумен диалог и компромиси. Нещата оттук нататък зависят от мандатоносителя и ГЕРБ, заключи председателят на ПГ на ПФ.

С вчерашния знак обществото разбра, че в рамките на този парламент има прокорупционно мнозинство, което успява да спре всеки разумен опит за ефективна борба с корупцията, коментира по-рано Димитър Делчев, като подчерта, че законът е бил приоритет, деклариран както от Блока, така и от ГЕРБ, и от ПФ.

Нескопосани неща не приемаме. Когато НС има работа още 20 дни, е глупаво да се приемат на коляно такива важни текстове, обясни Валери Симеонов. Още повече че ГЕРБ са внесли почти аналогичен проект и се изисквало време, по-дълго от евентуалния "живот" на 43-то НС, предложенията да бъдат обсъдени и разисквани.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък изчисли, че вероятността за съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок е 20:80.   

Той посочи, че до неделя ще имат допълнителни разговори, както с членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, така и със структурите на партията, и в неделя или понеделник ще се състои работна среща с Реформаторския блок.

Aко ние не отидем на разговори с РБ, това ще бъде тълкувано като високомерие, като неуважение към един политически субект, с който сме формирали парламентарно мнозинство и сме управлявали две години, отбеляза Цветанов. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира във „Фейсбук”, че отлагането на антикорупционния закон за "по-добри времена" е лоша новина. „Законът слага добра основа за повече почтеност в политиката. Много от недостатъците му можеха да бъдат изправени между четенията”, смята той.

„Тези "реформатори", които заплашват, че няма да оползотворят мандата, са всъщност онези, които не са го взимали.. Стига бе, колеги. Срамно е”, написа по-късно той в социалната мрежа.