Ако искаме да укрепим наистина Реформаторския блок и да покажем, че сме единни, тогава Реформаторският блок трябва да издигне своя кандидатура. Това каза в студиото на „Лице в лице” Даниел Вълчев от ДБГ.

„Движение „България на гражданите” счита, че обща кандидатура на ГЕРБ и РБ ще обрече блока на тежък и продължителен неуспех (...) Нашето мнение е, че това е неправилна стъпка, би навредило тежко на РБ, тежко би разочаровало хората, които са гласували за РБ”, подчерта той. Тази позиция е била изразена и пред другите партии от обединението, след като темата е била повдигната от ДСБ.

Ако бъде взето решение за преговори с ГЕРБ, формацията на Меглена Кунева няма да се противопостави, но и няма да излъчи свой представител. „ГЕРБ няма да се съгласят на нищо друго, тяхна кандидатура, около която ние да подскачаме леко и да потракваме като във фламенко”, посочи бившият образователен министър.

Според него има смисъл от общ кандидат на управляващото мнозинство, ако се види ясно обединение в лявото и обособяване на алтернатива на управлението. Това обаче не се виждало: „Сега ще вадят кандидати от преди 100 години да ги преизбират отново...”.

Според него около отказалия се от участие в изборите президент Росен Плевнелиев

Вълчев коментира, че Реформаторският блок ще продължи да съществува и по чисто „социологическа причина”: „Всички изследвания през последните месеци показват, че нито една от партиите от РБ не взема повече от 1%”.

Той обясни, че, за разлика от ДСБ, „България на гражданите” предварително е обявила за „разделителна линия” приемането на антикорупционния закон и го е поставила като условие, за да не премине в опозиция. Даниъл Вълчев защити текстовете, като посочи, че с разширяването на кръга лица с публично имущество се „осветява” притежаваното от хора, които всъщност са в по-голям корупционен риск от депутати и министри.

От думите му стана ясно, че ДБГ са склонни да се откажат от анонимните сигнали, ако това е условие законът да мине през пленарна зала.