„Не мисля, че вотът за Румен Радев е вот за БСП. Също така не мисля, че вотът за Красимир Каракачанов е вот за Патриотичния фронт”, заяви Даниел Вълчев от Реформаторския блок в предаването „Лице в лице”.

Той определи тези резултати като протестен вот. „В света има емоционален наказателен вот към политическите елити. Обикновеният човек се чувства малко изгубен и противоречието идва от това, че е свръхинформиран, но някак личното му мнение има все по-малко значение”, смята Вълчев.

„Тези избори показаха, че парламентарното мнозинство и ГЕРБ имат криза с легитимността. Не можеш да преодолееш тази криза с някакви процедурни хватки. Тя се преодолява с избори и от РБ разбрахме, че ГЕРБ мислят тъкмо по този начин”, допълни Вълчев.

 

Той определи провеждането на предсрочни парламентарни избори като редно.

„Отговорността да се състави правителство в този парламент е малка. Отговорно е обаче да се проведат разговори с партньори, за да се подходи към една конституционна процедура”, смята Вълчев. По думите му срещата между реформатори и ГЕРБ е била именно такава.

Вълчев определи позицията на Реформаторския блок като сравнително ясна. „Има едно неудобство – ще поставим президента Росен Плевнелиев в едно неудобно положение да трябва да съставя служебно правителство за къс период от време”, допълни той.

„Той трябва да назначи правителство за един къс период с ясното съзнание, че новият президент по всяка вероятност ще назначи свое. И сега – кой нормален човек ще иска за един месец, и то по време на празници, да поеме тази работа? Освен някой, който работи за автобиографията си и да го запише там”, каза Вълчев.

„Понеже има всякакви подозрения дали пък не сънуваме как изведнъж ще направим някакво велико правителство – не сънуваме. Просто се отнасяме отговорно”, категоричен е Вълчев за позицията на Реформаторския блок.

„Истината е, че от вчера сме в предизборна кампания както всички други политически партии”, допълни той.