Никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона. Това каза за „Фокус” министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с последните изявления на турския президент Реджеп Ердоган.

Държавният глава за пореден път определи като несправедлив договора, с който преди близо век са определени границите на съвременна Турция и говори за етническите турци, останали извън родината. Гръцки медии го цитираха да споменава и българските градове Варна и Кърджали, като това предизвика международен скандал.

АБВ и Патриотичния фронт поискаха официална правителствена реакция по случая.

Даниел Митов посочи, че се е запознал с точния превод на казаното от Ердоган и той значително се различава от написаното в средствата за масова информация (гръцката агенция АНА-МПА коригира информацията си по темата именно заради некоректно цитиране-б.р.).

„Ще Ви дам само един пример: в изказването си г-н Ердоган не споменава град Варна, както се твърди, нито пък говори за референдуми”, заяви Митов и допълни, че Ердоган е направил ясно разграничение между държавните граници в региона, които той казва, че уважава, и „тъй наречените граници на неговото сърце”.

„Ердоган говори за емоционалната си привързаност към тъй наречените от него сънародници в различни страни, сред които  споменава Грузия, Азербайджан, Сирия, Ирак, страните от Централна Азия, Гърция, България и стига чак до Сибир, където имало следи от неговите предшественици. Съгласете се, че аз не бих могъл да коментирам границите на сърцето на г-н Ердоган. Това, което би могло да ни тревожи, обаче, е очевидното несъвпадение на границите на Република Турция с границите на сърцето на нейния президент”, добави той.