Дългът от 16 милиарда лева продължава да виси на косъм. Това стана ясно след днешните политически консултации и совалки. Вече има няколко партии, които са заявили позициите си окончателно и твърдо. БСП, ДПС и „Атака” са категорично против. АБВ, въпреки че са в коалицията, също остават срещу дълга в този му вид.

Ситуацията към момента изглежда патова. След днешната оставка на генерал Стоян Тонев като депутат, ГЕРБ и „Реформаторите” имат общо 106 гласа. Дори да получат подкрепата на 12 от депутатите от Български демократичен център, гласовете стават 118. Слуховете са, че и двама независими депутати ще бъдат "за". Така, към момента, без подкрепата на АБВ и „патриотите”, гласовете в парламента се разделят точно 120 на 119.

Очаква се дебатът за дълга да е първа точка в утрешния дневен ред. Дебатите по него ще бъдат съпроводени от два протеста - на „Атака”, които ще организират шествие до Министерския съвет, и на БСП, които събират привърженици пред сградата на парламента.

ДПС ще гласува против ратификацията на дълга. Това каза на пресконференция Йордан Цонев от Движението след съвместно заседание на ЦОБ и ПГ на ДПС. Ще бъдем всички в пленарна зала и призоваваме всички, които ще гласуват против, също да бъдат в залата, допълни той.

Цонев посочи, че аргументите ДПС да гласува против дълга са и финансови, и икономически, и политически. Той отбеляза, че подходът за поемане на този дълг е сгрешен и че не е била достатъчно добре обоснована необходимостта от него.

Не бяхме потърсени за никакви консултации за поемането на такова голямо дългово бреме, коментира още Цонев като отбеляза, че тези 16 милиарда лева няма да бъдат връщани от Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов или Бойко Борисов, а от всички. Според него е трябвало да има консултации и с опозиционните партии в парламента БСП и ДПС.

Йордан Цонев заяви още, че тегленето на нов външен дълг ще изправи България пред дългова криза. Ако това се случи, България ще бъде с най-бърз темп на нарастване на външния дълг в Европейския съюз. Според него решението за нов заем е и признание за липса на реформи.

Външният дълг, който България трябва да плати до 2017 г., е 5 млрд. лв. През 2016 г. не предстоят плащания. Това каза зам.-председателят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Той уточни, че по информация на финансови специалисти това, което правителството представя като неизбежна необходимост за покриване на падежи по съществуващи вече задължения, не отговаря на действителното положение.

По думите му, за периода от 2015 до 2017 г. България трябва да погаси 2 450 000 000 евро или около 5 млрд. лв. външен дълг. "На 1 май 2015 г. е падежът на заем за осигуряване на средства във Фонда за гарантиране на влоговете в размер на 1.5 млрд. евро, а през юли 2017 г. са плащанията по "дянковите" облигации в размер на 950 млн. евро", каза той.

От БСП настояват за официален отговор от правителството на въпроса дали част от средствата, които се предвиждат по новия заем, не са за обещания за превъоръжаване.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем