„Играта” на Владимир Путин с руската военна кампания в Сирия не е толкова за решаването на конкретния проблем, колкото е опит за излизане от изолацията, в която попадна след събитията в Украйна. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” политологът проф. Евгений Дайнов.

„Има шанс да заговорят с него като с равен, не като с някой, който отнема парчета от други държави”, посочи той.

По думите на Дайнов има съществена разлика между вижданията за външната политика на Запад и в Москва – западните политици откриват и решават последователно проблемите, докато руските използват термина „увязка” (координация) т.е. за тях всичко е свързано. Според него така в Сирия се преплитат също сюжетът с Украйна и желанието Русия да покаже качествата на оръжието си.

Евгений Дайнов призова всички замесени в близкоизточния конфликт да се съберат и да стигнат до общо решение. „Не стига, че е сложно, но и всеки нов намесващ се усложнява нещата”, посочи той и даде пример с Турция, която също обстрелва цели в Сирия. И тя, както Русия, твърди че удря джихадистите, макар и в двата случая да има данни, че приоритетни са други групировки – съответно кюрдите и по-умерената опозиция.

По отношение на навлизането на руски самолети в турското въздушно пространство, политологът посочи, че не вярва „Путин толкова глупаво да си изиграе картите с въздушни провокации”, при положение, че целта му е да бъде отново сред тези, които решават важните въпроси по света.

Според Дайнов, Европа и Америка показват „сбърканост на приоритетите”, която ги вкарва от криза в криза и подканва руския президент да ги провокира. Освен това в момента Барак Обама е в слаба позиция, защото в е в края на последния си мандат и се опитва да не завещава кризи на приемника си, допълни той.

По отношение на бежанската криза, политологът призова „да оценяваме благородството на Турция, Йордания и Ливан”, където в момента има милиони бежанци, пъти повече, отколкото в цяла Европа. По думите му помощта за съседките на Сирия е недостатъчна: „Какво е един милиард за 3 млн. бежанци на фона на трилионите, които дадоха за спасяването на 20 банкера?”.

У нас

Евгений Дайнов коментира ситуацията с българските ВВС и риска те да останат на земята. „Аз не виждам заплаха наши братя по оръжие от НАТО да ни пазят небето”, каза той, но подчерта, че това не е достойно, при положение, че при много по-голяма беднотия сме поддържали военна авиация.

Политологът прогнозира, че на местните избори „всички ще обявят, че са победители, освен БСП, които очаквам доста грозно да се издънят”.

Той изрази надежда, че в поне една от силно феодализираните общини, населението ще покаже, че не се състои от „крепостни селяни”. По думите му „бетониращите морето и планините общини са феодализирани”.

Според него след изборите ще има огромен натиск от ДПС за повече власт, защото хората на Лютви Местан ще излязат като втора политическа сила. По думите му „разбирателството в името на Отечеството” ще е за сметка на Реформаторския блок.