Много от основателите на „Да, България“ са наши политически приятели и осъзнават много добре, че нямаме време. Ако не влезем в бой днес и се скрием в суетата си, утре противниците на България ще са още по-мощни и още по-охранени. А животът на сънародниците ни - още по-труден и без перспектива. Това написа във „Фейсбук” лидерът на ДСБ Радан Кънев, след като в ефира на bTV лидерът на новата формация Христо Иванов обяви, че тя няма да участва в предизборни коалиции.

Кънев нарича в поста си партията „Христо и групата около него” и отбелязва, че е очаквал „смелост, зрялост и решителност от всички политически съратници за обща битка за радикална съдебна реформа и изкореняване на корупцията”.

Според лидера на ДСБ „битката е тук и сега”, а не „някъде в неясното бъдеще, когато пораснем” – вероятно като препратка към позицията на Христо Иванов, че на първо място и „Да, България” и „Нова република” около ДСБ трябва да се преборят за вниманието на собствените си избиратели и след това да търсят съюз.

Значително по-краен беше коментарът на бившия зам.-председател на СДС Борис Марков. Според него Радан Кънев е демонстрирал „най-скъпата и трудна политическа подкрепа” за Христо Иванов като е излязъл от управляващата коалиция, за да подкрепи чисто принципно подалия оставка правосъден министър.

„Тази игра има някакви правила и принципи. Като ги погазите, грам не заслужавате да ви се вярва. Ако не сте разбрали, да ви кажа. Днес ДА! България приключи. Който има някакви надежди още, само ще го боли повече”, коментира Марков.