Д-р Илко Семерджиев: В здравното министерство цари пълен хаос
Задълженията на болниците скочили, а пръстовият отпечатък не бил ефективен
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 7
    3
Д-р Илко Семерджиев
Снимка: БГНЕС

За „пълен хаос” в Министерството на здравеопазването съобщи служебният ресорен министър д-р Илко Семерджиев на брифинг, на който той представи наследеното от д-р Петър Москов.

Дълговете на държавните болници към момента са 411 млн.лв., каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебното правителство Илко Семерджиев и уточни, че от тях 149 млн.лв. са просрочени.

По думите на министър Семерджиев това се дължи на лоши административни решения. Той допълни, че след уволнения на директорите на някои печеливши болници, дълговете им са нараснали.

Задълженията на болниците след въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година са нараснали, каза заместник-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев. Министърът коментира, че ще се върви към замяна на тази система с електронна здравна карта, която ще съдържа данни, с които пациентите да разполагат и която ще е по-съвместима със здравните системи в ЕС.

Има 15 текущи обществени поръчки, между които и рискови, силно е забавена поръчката за ваксините, каза още той. Тя беше обявена в последния ден на мандата на предишното правителство вместо през октомври миналата година.

Д-р Семерджив: Доверието към ваксиналната програма в България е в критична фазаТова е заради неуравновесеното говорене на министър Москов, каза още бившият министър на здравеопазването

„Три години в страната се повтаря един и същи процес - договаряне чрез търгове, на които не се явява никой, защото условията са толкова тежки, че производителите не желаят да се ангажират. В резултат на това се внесоха ваксини без разрешения за употреба, вместо от ЕС. Предстоят допълнителни разговори с доставчици и производители, за да може три години напред да няма криза с ваксините. Има две поколения, които не са имунизирани с две ваксини”, добави още Семерджиев.

Идеята на Петър Москов режийните разноски на болниците да се плащат от собственика, Семерджиев определи като абсурдна. Той не одобрява и идеята на предшественика си лечебните заведения да не са търговски дружества, а публични. Семерджиев разкритикува и наложените лимити.

  • 7
    3
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре