Тази идея да бъде изпратена (в МВР-б.р.) Румяна Бъчварова наистина е политически добра, защото политиката има основна цел да порази публичното въображение, така че то да живее с идеята, че е добре управлявано. Този коментар направи в студиото на „Лице в лице” психиатърът и бивш депутат д-р Николай Михайлов.

Той посочи, че познава вицепремиера и в нея „може да се инвестира доверие”, защото се възприема донякъде и като външно за политиката лице. „Тя облагородява режима на Борисов – с жертви от нейна страна”, подчерта д-р Михайлов.

Според него ставаме вероятно ставаме свидетели на ефектен политически ход от страна на Бойко Борисов, чиято цел е да се потуши един потенциален скандал с оставката на Веселин Вучков. „Трябва да се предложи ход, който да преобразува тази тревога в нещо като избухване на интерес”, посочи психиатърът, който допълни, че в крайна сметка проблематиката бива потопено в стандартното публично любопитство.

„Даже и да не се случат чудеса, а те със сигурност няма да се случат, тя (Бъчварова-б.р.) ще присъства по-интензивно и ще изпраща облагородяващи сигнали навън”, посочи той. Според него ще се създава впечатлението, че МВР се управлява добре.

„Реформа в законодателен план, в административните процедури и в няколко уволнения е лесна политическа задача, по-труден е обратът в дейността и сигурността”, категоричен беше Михайлов.

Той открито нападна Реформаторския блок, като посочи, че тях „ги няма” по темата за КТБ: „Забравиха за КОЙ, когато се настаниха на собственото му място”. Според него въпросът в момента не е статуквото да бъде преодоляно, а да бъде овладяно.

По думите му реториката за реформи е за електорат, „който трябва да бъде систематично към урните” и трябва да живее с предразсъдъци, възпитавани от електорално зависими политици, които нямат интерес от реформите.

Бившият депутат изрази мнение, че Бойко Борисов и Радан Кънев се харесват, а в началото е имало политическа незрялост: „Имаше ключови публични фигури, които говореха като недопустим компромис в българския политически живот – Радан Кънев е един от тях, сега не си представят политическата власт и реформата извън Бойко Борисов”.

По думите му кабинетът е застрашен само ако се разклати подкрепата на няколко от по-малките партии (ПФ и АБВ) и се наложи да се официализиран подкрепата на ДПС.