ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството, внесен от ДПС, но ще изложи свои мотиви срещу кабинета „Борисов 3” в пленарната зала. Това заяви в студиото на „Лице в лице” депутатът от движението и зам.-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер.

„Корупцията е прекалено всеобхватен проблем”, посочи тя във връзка с избрания от социалистите мотив за вота и коментира, че е по-добре дебатът да е насочен към секторните политики.

„В залата мисля, че ще се случи добър дебат. Въпросът е дали ще се коригират част от грешките, които се допускат”, посочи Джафер. Това означава ли, че ДПС не искат падане на правителството? „Неизменната ни позиция е против кабинета и против формата на управление (…) Крайният национализъм води до етнонационализъм на Балканите, това е много по-опасно”.

Почетният лидер на движението Ахмед Доган каза в края на миналата година пред партийния актив, че на този етап опозицията не може да бъде алтернатива на ГЕРБ и това предизвика остри коментари от БСП. „ДПС продължава да бъде опозиция, ще продължава да настоява при правене на коалиция партиите да управляват на базата на близки програми и общи цели”, отговори д-р Нигяр Джафер.

Ще отпаднат ли тези критики към правителството, ако „Обединени патриоти” излязат от него и Бойко Борисов остане с правителство на малцинството или покани ДПС за коалиционен партньор? „Възможно е да бъдат отнети тези аргументи”.

Тя отбеляза, че националистите и ГЕРБ и в момента имат противоречия, които са по-дълбоки от Истанбулската конвенция и втория лифт на Банско. По отношение на международния документ, скарал Патриотите и хората на Бойко Борисов, Джафер обясни, че ДПС ще има позиция в началото на следващата седмица, но личното й мнение е, че страната ни трябва да го ратифицира.