Цветлин Йовчев: Трябва да помогнем на исляма да се модернизира
Битката трябва да е с пропагандата на ИДИЛ, смята бившият шеф на ДАНС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 10
    0
Цветлин Йовчев
Снимка: БГНЕС

Ние сме изправени срещу информационната война, която терористите водят със западния свят и не можем да се справим само с конвенционални средства. Това подчерта в студиото на „120 минути” бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Ние все още се фокусираме върху последиците от терористичния акт, а не върху причините”, заяви той във връзка с вчерашния атентат в Лондон. По думите му една полицейска проверка в навечерието на атаката е щяла да покаже само, че бъдещите извършители имат редовни документи и вероятно няма причина да не управляват автомобила, с който след това ще връхлетят върху пешеходци.

12 души са арестувани във връзка с терористичната атака в Лондон7 души загинаха, а над 40 са ранени при атентата на „Лондон Бридж” и пазара „Бъроу”

„Ние трябва да се борим срещу тази пропаганда, да ограничим техните възможности чрез мрежите. Посланията им не бива да стигат до хората, които са уязвими. Трябва да се изградят достатъчно сериозни механизми, които да подпомогнат сред тези групи хора да има информираност (…) да подпомогнем модернизацията на исляма, да помогнем на тези идеи, които не са опасни”, подчерта Йовчев.

Той беше категоричен, че са ни необходими нов тип инструменти за въздействие върху застрашените от радикализация хора: „Източниците на информация трябва да имат друг профил, посланията трябва да са различни”.

Йовчев отбеляза, че спецслужбите действат превантивно и ефективно, но естеството на работата им не предполага публичност. Той не приема и обвиненията на Цветан Цветанов, че МВР е било буквално разбито по времето на кабинета „Орешарски”.

„Това е човек, заради когото има 4 или 5 присъди в Страсбург. Доколко можем да вярваме на човек, който има такъв морал? Той не притежава необходимите знания и умения да оцени каквото и да било в министерството”.

  • 10
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре