Винаги съм се ръководел от закона, вярвам във справедливостта на ВКС и вярвам, че законът и справедливостта ще възтържествува. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в Съдебната палата по време на заседанието по делото за отказаните СРС-та.

В началото на миналия месец Софийският апелативен съд потвърди присъдата от четири години затвор на Цветанов заради поставянето на резолюция - шест пъти "Не" за прилагане на специални разузнавателни средства срещу тогавашния шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Бившият вътрешен министър днес отказа да отговори на въпрос вярва ли на другите съдилища.

„Аз съм абсолютно чист, когато застана пред моето семейство и приятели, защото винаги съм се водил единствено от законите”, каза Цветанов в отговор на въпрос дали очаква да го осъдят.

Днес той дойде във Върховния касационен съд с всички свои адвокати.

До месец ще стане ясно решението на тричленния състав.

Виновен

МВР няма право да отменя съдебни актове. В този смисъл, след като го е получил, обвиняемият Цветан Цветанов е бездействал и не е изпълнил законовите си задължения.

Това заяви прокурорът по делото за 4-годишната осъдителна присъда срещу Цветан Цветанов, което се гледа днес във Върховния касационен съд

Според обвинението министърът на вътрешните работи е трябвало да даде разпореждане за прилагане на СРС. Отказът обаче е довел до възпрепятстване на разкриването на тежки престъпления.

Прокурорът подчерта, че по този начин Цветанов е действал с умисъл и цел - съзнавал е, че ще създаде пречки за доказването на престъплението.

Невинен

Очакваме ВКС да сподели нашето виждане да отмени двете предходни съдебни решения и да сложи край на политическото обвинение, заяви в пледоарията си германският защитник на Цветан Цветанов и член на Бундестага Ханс Петер Ул.

Той подчерта, че подслушването е посегателство срещу правата на гражданите и ако бъде извършено, то трябва да бъде съобразено и да има съразмерност. Всички държавни органи, които разрешават използването на СРС, трябва да съблюдават законосъобразността, каза защитникът.

Ул наблегна на факта, че след като има съдебно решение, министърът на МВР трябва да го изпълни, но в същото време носи цялата политическа отговорност. В този смисъл Цветанов е имал две правомощия – да разреши прилагането на СРС, или да не го направи.

Българският адвокат на Цветанов Менко Менков също поиска тричленният състав на ВКС да отмени решенията на предходните две инстанции, или да върне делото за разглеждане отначало, поради нарушения, допуснати още на първа инстанция.

Менков подчерта че поведението на Цветанов е било правомерно и той е извършил свое законово правомощие и в този смисъл няма как да е извършил престъпление.