Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна – по този начин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в студиото на „Тази сутрин” разследването на bTV, което показа, че здравният министър д-р Николай Петров като директор на ВМА е сключил договори за почти 1,6 млн. лв. с… фирмата на своя зет.

Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на професионалист, подчерта Цветанов. Той припомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка с одитния доклад, от който става ясно за „семейните поръчки” във ВМА.

„Ще направим заседание, ще се запознаем с всички факти”, заяви Цветанов. По думите му Петров не е изразил притеснения от одита.

Коалиция с БСП – никога

Цветанов продължи с атаките си срещу БСП, започнали още от пресконференцията на ГЕРБ вчера. Според него левицата е провела конгрес не заради търсенето на управленска алтернатива, а за да се изчисти от вътрешната си опозиция.

„БСП е дива опозиция. Видяхте ли някъде нещо разумно, нещо, което да бъде алтернатива?”, запита той и заяви, че социалистите са се отдали на клюкарство и неистини.

Цветанов показа и данни от Корупционния индекс на Центъра за изследване на демокрацията, според който усещането за корупция е било най-високо по времето на кабинета „Орешарски”, а най-ниско – докато ГЕРБ са били на власт.

Бившият силов министър отрече ОЛАФ да разследва строителството на магистрали у нас, но от думите му се разбра, че вероятно има проверка: „Проверка е съвсем различно от разследване. Всеки един може да подава сигнали в европейските институции и българските институции. Когато се прави проверка не значи, че има нарушение”.

Цветан Цветанов е предложил на конгреса си на 26 ноември ГЕРБ да излязат с политическо решение, че никога няма да правят коалиция с БСП: „В тази ситуация, в която се намираме, смятате ли, че те могат да бъдат национално отговорна партия?”.