„Политическата ситуация в Турция трябва да е акцент в притесненията на Европа, но аз смятам, че позицията, която взе правителството при опита за преврат, даде възможност да кажем, че сме за демократично избраните институции”, заяви Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице”.

„Турция е буфер между Сирия и Ирак. На територията й има около 3 млн. бежанци, като само 250 хил. са на територията на бежански центрове. Ако не разчитаме на съпричастността на Турция, това означава, че Европа ще бъде изправена пред много затруднения”, смята Цветанов.

По думите му няма държава, която да е готова за толкова голям бежански поток. „Надяваме се опитът за преврат да не повлияе върху добрите отношения между Турция и ЕС, изградени само преди месеци”, допълни Цветанов.

„Правят се съответните полити при създаване на кризисна ситуация. Разбира се, не можем да бъдем спокойни, но не можем да бъдем и максимално критични. Трябва да запазим добрите си съседтски отношения с Турция4, каза още той.

Зам.-председателят на ГЕРБ добави, че към този момент няма решение как ще се процедира на президентските избори по време на извънредното положение в Турция. „Трябва да вземем правилното решение и да гарантираме, че упражняването на вот ще бъде по съвест и ще е конституционно”, допълни Цветанов.

Антитерористичен закон

„Фактът, че антитерористичният закон мина с толкова голямо мнозинство показва, че се движим в правилната посока”, смята Цветанов.

По думите му управляващите черпят опит от западни държави и техните закони анти терор. „Всяка една страна вече адаптира законодателството си с новите предизвикателства – ние използваме добрите практики”, допълни той.

Според Цветанов мерките не са драконовски, а адекватни спрямо потенциалните заплахи. По повод възможността ДАНС да има полицейски правомощия, Цветанов допълни, че държавата трябва да може да използва целия наличен ресурс за отбрана.

Президент

„Близкоизточният конфликт ще продължи от 2 до 10 години, казват експерти. Важно е президентът да бъде човек, който в рамките на няколко години да има силния глас по света, защото в тази ситуация трябва да бъдем много диалогични и внимателни”, смята Цветанов.

Той допълни, че президентът трябва да бъде достоен, искрен, открит и да уважава различното мнение.

Цветанов поясни, че номинацията на ГЕРБ ще бъде обявена единствено от председателя на партията Бойко Борисов.