Шансовете за правителство с мандат на Реформаторския блок (РБ) се увеличиха, макар до вчера да изглеждаха нищожни.

Това се случи, след като снощи премиерът в оставка Бойко Борисов допусна, че може и да има възможност за удължаване на живота на този парламент.

Аргументите на Борисов са усложнената политическа обстановка и въвеждането на мажоритарната система след референдума. Днес се чуха и намеци, че и европейските ни партньори са посъветвали Борисов да не се стига предсрочни избори.

Днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов повтори тезата си, че вероятността за кабинет мандата на реформаторите е 20:80.

По думите му всичко зависи от официалните разговори, но след изказването на Борисов шансовете може и да са над 20%.

Отчитайки резултатите от двегодишното си управление до настоящия момент, показателите са изключително добри, каза Цветанов и допълни, че точно затова са длъжни да разговарят с партньорите си.

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че дава този по-висок процент на вероятност за съставяне на правителство, защото, когато процентът е по-голям, има повече надежди и повече шанс да се стигне до консенсус, който може да ги обедини в името на националните приоритети.

Цветан Цветанов смята, че най-важното е дали ще могат да се обединят около свършеното до момента и дали може да се продължи със записаното в четиригодишната управленска програма. Той е убеден, че такава възможност съществува и че Бойко Борисов е достойният за министър-председател.

Председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че имена не са обсъждани до момента, а разговорите са за параметри на държавата и за това какво евентуално могат да направят заедно. Цветанов напомни, че от ПГ на ГЕРБ за заявили, че ще се съобразят с резултатите от референдума.

Ще държим да има мажоритарен избор, който да даде възможност да отговорим на обществените очаквания, посочи той. Ние държим на мажоритарната система, декларира политикът.

От СДС, един от основните радетели мандатът на Реформаторския блок да се случи, казват, че винаги са имали надежда за правителство.

„Ние се опитваме да излъжем хората. При 2,5 млн., който са казали, че искат промяна на изборните правила ние какво правим? Разпускаме парламента, без да се съобразяваме с тях и замитаме всичко“, коментира депутатът от Реформаторския блок и представител на СДС Костадин Марков.

Хората на вицепремиера Меглена Кунева – Движение България на гражданите, обаче се въздържат от коментари, защото условието им за подкрепа – антикорупционният закон, засега е в застой.

Опозицията, продължава да твърди, че се управляващите се бавят, защото ги е страх от служебен кабинет на новоизбрания президент ген. Румен Радев.

Очаква се срещата между премиера Бойко Борисов, РБ и Патриотичния фронт да се състои в понеделник. Тогава трябва да стане ясно дали ще има правителство, или предсрочни избори.  

Вижте повече във видеото.