Цветан Цветанов: ГЕРБ няма да участва в създаването на кабинет
Повод за решението на групата стана обсъждането на Бюджет 2017 и предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия да бъде вдигната на 300 лв.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    8
Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

„ГЕРБ няма да участва в създаването на кабинет в 43-тото Народно събрание”, заяви лидерът на парламентарната група Цветан Цветанов по време на брифинг.

„Това, което чухме днес в пленарната зала, означава да вървим към предсрочни парламентарни избори, за да създадем условията и средата, в която можем да чертаем политики”, допълни той.

Повод за решението на групата стана обсъждането на Бюджет 2017 и предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия да бъде увеличена до 300 лв.

По-малко от 5 лв. увеличение на минималната пенсия догодинаДепутатите гласуваха част от текстовете на Държавното обществено осигуряване за 2016 г.

По думите на Цветанов един парламент не може да бъде полезен, ако залита в популистки решения.

„Ние разгледахме възможността да подкрепим мандат, ако той бъде връчен на Реформаторския блок или на Патриотичния фронт, но без да участваме във властовите позиции в съответните министерства. Бяхме добронамерени”, добави лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.

Корнелия Нинова: ГЕРБ и ПФ не се разбраха за постове и влияниеОт БСП стоят твърдо зад идеята за предсрочни избори, тъй като смятат ресурса на настоящото Народно събрание за изчерпан

„Не можем да се съобразяваме с политики, които не съответстват с цялостния модел за развитие на държавата. Ние не смятаме, че в 43-тото Народно събрание има политическа сила, която може да приеме мандат за съставяне на кабинет”.

Различията бяха показани много ясно при обсъждането на бюджета и отношението на народните представители. Трябва да обърнем целия бюджет, за да лансираме една популистка теза. Ние не искаме да участваме по този начин в едно бъдещо управление”, категоричен е Цветанов.

Министрите на ГЕРБ няма да останат при мандат на свои коалиционни партньориМеждувременно кабинетът в оставка обезпечи и 1 млрд. лв. за саниране

„Ние сме достатъчно коректни и не искаме да нарушаваме добрата комуникация, която беше изградена в парламента от всички парламентарни групи”, поясни той.

Преди дни министър-председателят Бойко Борисов поясни, че партия ГЕРБ дължи на партньорите си подкрепа. Днешното решение на парламентарната група е съгласувано с нейния лидер.

„Постоянно сме информирали премиера за дебата в пленарна зала днес. Това е решението, което взехме, той се съобразява с парламентарната група, че това, което казваме днес, е последно и окончателно”, поясни Цветанов.

  • 0
    8
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре