Бойко Борисов няма да е премиер в правителство с мандат на Реформаторския блок. ГЕРБ ще гласува за новия кабинет с мандата на Реформаторите, но Борисов няма да е премиер. 

„Да си излъчат премиер и министри, Патриотичният фронт, ако искат, да влязат с министри, да носят политическа отговорност. Ако считат, че би могло това да се случи само ако аз съм премиер или знаковите фигури и министри на ГЕРБ са там… пред мен поне Tомислав Дончев и Владислав Горанов са заявили, че без мен няма да стоят там”, посочи Борисов.

„Към днешния ден премиерът няма да бъде номиниран за министър-председател за следващ кабинет”, каза и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той увери, че преговарят усилено за ново правителство. Условието е да се въведе мажоритарна избирателна система.  

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов Патриотите не са в час с тези преговори. 

Неочаквано днес другият партньор в Патриотичния фронт Валери Симеонов се разграничи от позициите на Каракачанов и го обвини в партиен егоизъм.

Президентът Росен Плевнелиев пък призова партиите да положат усилия за ново правителство. Ако ли не - губим председателството на Европа.

„На карта е поставено доброто име на България, едно провалено председателство ни хвърля в периферията и на сандвича на империи на изток от нас”, каза държавният глава.

Новоизбраният президент  Румен Радев отказа да погледне на новото правителство като на проценти в математическа задача, както направи Цветан Цветанов преди дни.

Времето на проучвателния мандат за съставяне на правителството на Реформаторския блок изтича във вторник.

Очаквате ли кабинет „Борисов 3”?