Цветан Цветанов бил пред оставка заради „Наглите”
Бившият вътрешен министър призова съдебният инспекторат да провери решението за освобождаване на Гребеца и Йожи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    0
Гребеца
Снимка: bTV

Бившият вътрешен министър от първия кабинет на ГЕРБ Цветан Цветанов е обмислял да се оттегли от поста си при неуспех на акцията срещу групата за отвличания на „Наглите” през 2009 г. Това разказа той в студиото на „Тази събота” дни, след като стана ясно, че двама от престъпниците – Любомир Димитров – Гребеца и Ивайло Евтимов – Йожи, може да излязат предсрочно от затвора.

„Обмислях вариант ако има още едно отвличане да си подам оставката, защото нямах моралното право да бъда министър на вътрешните работи и да представлявам моята партия, ако има такива отвличания, каквито имаше по време на мандата на БСП”, разказа Цветанов.

Бизнесменът Киро Киров: Шокиран съм, че пускат "Наглите" предсрочно от затвораУчуден съм и съм стресиран, че такова нещо може да се случи, каза отвлеченият преди години бизнесмен

В тази връзка той упрекна социалистите, че обвиняват ГЕРБ за излезлите от затвора бандити, но не говорят за над дузината отвличания и поръчкови убийства по тяхно време, както и за отстраняването на ключови за разбиването на „Наглите” професионалисти в МВР по времето на кабинета „Орешарски”.

Той посочи, че няма генерална промяна в законодателството, която да е позволила освобождаването на Гребеца и Йожи – вместо тричленна комисия, сега просто психологът на затвора и социален работник информират съдията, който взема крайното решение.

„Трябва да говорим за моралните качества на всеки, който се произнася за освобождаването на такива тежки групи”, отбеляза бившият силов министър. Той подчерта, че все пак вярва на съдебната система.

Любо Гребеца от "Наглите" няма да излезе предсрочно от затвора Решението на Апелативния съд е окончателно

„Във всяко стадо има мърша, тук има съответните контролни органи, инспекторати, които да документират и отстраняват тези субекти от правоохранителните и правораздавателните системи”, посочи Цветанов.

Той беше категоричен, че „Наглите” са извършили повече отвличания, отколкото в крайна сметка бяха доказани в съда, а освен това членовете на групата са извършили и ред други престъпления. Според него не е възможно тези хора да са били превъзпитани в затвора.

ГЕРБ отрече да има връзка между приети законови промени и освобождаването на двама от "Наглите" Цветан Цветанов попита дали съдията е изискал допълнителна информация от институциите за престъпленията на групата

Същото е и мнението на Иван Киров – син на отвлечения и пуснат срещу откуп бизнесмен Киро Киров. „В тази държава не е ли добре да си оправим всички останали проблеми и след това да мислим за правата на престъпниците?”, запита той.

Иван Киров
Снимка: Ладислав Цветков

Според него е ясно, че отговорните за освобождаването на Гребеца и Йожи са били „силно мотивирани”.

  • 4
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре