Усетил ли е депутатът от ДПС Йордан Цонев, че по времето на Лютви Местан партията става протурска. „Да – по много начини и съм казал където трябва”, отговори той в студиото на „Лице в лице”.

Цонев не пожела да каже нищо повече, като посочи, че за установяване на евентуална намеса на Турция (и Русия-б.р.) в българската вътрешна политика е създадена специална парламентарна комисия. Запитан дали ще проговори там, депутатът отговори отрицателно и посочи, че ще бъдат представени данните, събрани от службите.

Народният представител сподели обаче, че негови колеги депутати, кметове и активисти са получавали обаждания, в които им се е казвало „или подкрепяш Местан, или си срещу Турция”, при положение, че много от семействата им са разделени в двете държави.

Запитан как тълкува информациите, че 130 човека от ДПС са със забрана да влизат в Турция, Йордан Цонев нарече това „сериозна намеса”, която „трябва да се разреши по начина, по който се разрешават такива кризи”.

Депутатът отбеляза, че „българите” (вероятно тези с български имена – б.р.) в ДПС не са били обект на натиск. С „черен печат” ли е и Йордан Цонев? „Ще разбера като отида на границата с Турция – като ме върнат или като ме пуснат”.

Пеевски, КТБ и гримасата на Доган

„Какъвто и да е един човек – бизнесмен или политик, както и да се набива в очите с желанието си да върши определени неща, било то в полза на държавата или срещу някой политик, който не е бил прав, това не е нормално” – по този начин Йордан Цонев коментира интереса към колегата му Делян Пеевски.

Според депутата, неговият съпартиец до момента винаги е отказвал охрана от НСО и е разчитал само на своите гардове, но сега явно заплахата за живота му е наистина сериозна и затова ще бъде пазен от държавни гардове.

„Някъде да сте прочели нещо против политика Делян Пеевски? Занимаваме се само със слухове за негови фирми, а може би е единственият, който си е осветил целия бизнес. Колкото по-прозрачен е Пеевски, толкова повече слухове витаят за него”, възмути се народният представител.

По въпроса със спрените обществени поръчки и премиерските съмнения, че зад някои от тях стои именно медийният бос, Цонев посочи: „Щом премиерът е преценил да ги спре, да ги спира – ако спре всички поръчки, за които се говори, че са на някой, няма да има обществени поръчки в държавата”.

Двамата депутати от ДПС са вносители на няколко закона, като последната им инициатива е свързана с разсекретяването на международното разследване на фалита на КТБ. „Когато става въпрос за КТБ, г-н Пеевски е изключително активен, защото основните слухове и нелепости са свързани с него”, каза Цонев и допълни, че от документите, с които до момента се е запознал, става ясно, че Пеевски, майка му и свързаните с тях фирми са върнали всичките си кредити към банката.

Йордан Цонев подчерта, че клаузата за конфиденциалност в договора с AlixPartners е била включена от синдика без да се е допитал до депутатите.

Той коментира и последното ТВ интервю на ексшефа на КТБ Цветан Василев, в което той говори за 15 предприятия, които са му били „искани” от кръгове, свързани с ДПС. „От 15-те нито едно не е заложено в банката. Синдиците не разполагат с нито едно от тези големи предприятия. Затова говорим за схема за източване, а не за инвестиционна схема”, посочи Цонев.

В интервюто си Василев заявява и че усмивката на Ахмед Доган „замръзнала” при вида на данни за печалбите на Пеевски. „Няма как да изчезне усмивката на Доган, защото когато му се наложи да разговаря с такива хора, няма усмивка, има друга гримаса”, категоричен беше Йордан Цонев.