15 жалби, свързани с изборния процес, са подадени до момента в ЦИК. Оттам припомниха, че машинните секции за експериментално гласуване ще са общо 300, а тези в чужбина - общо 427. Вече е ясно и как трябва да се сгъва бюлетината на 5 октомври (вижте тук). Решението на ЦИК има само препоръчителен характер и няма да прави вота невалиден.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни, че във Великобритания ще бъдат разкрити 41 секции, в Испания - 41, в Турция – 136, в Германия - 19, а в САЩ - 42. В Сао Пауло също ще има секция, въпреки че не е имало необходимия брой заявления. „ЦИК прие, че мотивите на представителството дават основание за разкриване”, коментира Андреев.

По отношение на експерименталното машинно гласуване, Александър Андреев добави, че от ЦИК са определили районите, където ще се проведе - Кюстендил, Дупница и Сапарева баня; Пернишки, Плевенски, 17-и МИР-Пловдивски и 24-ти
МИР-София. 

Към момента регистрираните наблюдатели към български неправителствени организации са 1551. В ЦИК има подадени заявления за регистриране на три международни организации - ОССЕ, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Парламентарната асамблея за Черноморско сътрудничество, с общо 53- ма наблюдатели. На 778 души е отказана регистрация, над 4000 чакат.

На 20 септември изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, както и за подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място. До 22 септември е крайният срок, в който ЦИК ще назначи секционните избирателни комисии в чужбина, до 24 септември - подвижните секции.