ЦИК разбраха от медиите каква е план-сметката за разходите по местните избори и референдум, предаде БГНЕС.

По време на редовния си брифинг говорители на ЦИК с изненада разбраха от представители на медиите, че правителството е приело план-сметка за предстоящия местен вот. Тя възлиза на 50 551 000 лева. От ЦИК твърдят, че до момента не е постъпило постановление при тях.

Журналисти попитаха дали тези пари ще стигнат за изборите и референдума, говорителят на ЦИК Камелия Нейкова отговори с риторичен въпрос „Според вас ще стигнат ли?”. По думите й има обстоятелства, които налагат по-висока план-сметка. „За конкретните размери не бихме могли да правим коментар в момента, предвид това, че план-сметката още не е пристигнала в ЦИК”, добави още Нейкова.

Междувременно стана ясно, че едва 8 партии са се регистрирали до момента за местния вот, а срокът за регистрация е до 9 септември. До 1 септември ЦИК ще определи реда за проверка на кандидатските листи.

По-рано днес бе разяснена точната сметка за местните избори и референдума. За организационно-технически дейности са предвидени 37 млн. лева, от тях – 21,4 млн. за заплати и осигурителни вноски.

ЦИК ще получат общо 6,2 млн. лева, като от тях 4 150 000 лева са за материално-техническо осдигуряване и обработка на резултатите, 300 000 лева за заплати и осигуровки, 1 млн. лева за разходи за медийни пакети за партии, коалиции и инициативни комитети и 750 000 лева за разяснителна кампания.

Средствата за МВР са общо 4 млн. лева, а Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване ще получи 1 млн. лева.

Министерство на външните работи ще получи 1,5 млн. лева за организиране на изборите в чужбина, 16 000 лева ще са за Министерството на образованието.

Към бюджетите на БНТ, БНР, БТА и Сметната палата ще бъдат отделени съответно 500 000 лева, 200 000 лв., 100 000 лв. и 35 000 лв.