Депутатите приха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се дава възможност охраната на въздушното пространство на страната да може да се извършва съвместно със силите на НАТО.

Става въпрос за т.нар. "еър полисинг" или патрулиране и охрана на въздушното пространство. Според промените тези дейности се изпълняват или самостоятелно - от наши самолети, или съвместно - с частите на НАТО.

Депутати от опозицията повдигнаха въпроса дали подобна намеса във въздушното пространство на България няма да е равносилно на накърняване на суверенитета.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че мерките са превантивни. Също така "за всеки случай" са започнати разговори с наши партньори от Алианса.

Експерти напомнят, че за да се подсигури отбрана на въздушното пространство на страната са необходими четири самолета - докато два са на смяна, други два да почиват. 

Междувременно в кулоарите на парламента се проведе и първата среща между партньорите в управляващата коалиция.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря с зам.-председателя на движение "България на гражданите" Даниел Вълчев

Депутатите разрешиха още ДАНС да получават списъците с авиопасажерите 48 часа преди полет. Така ще се проследява движението на търсени престъпници и терористи.