Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така остава изискването за 3-годишна уседналост в България за чужди граждани и фирми, които искат да купуват земеделска земя у нас. Измененията бяха подкрепени от 159 депутати, нямаше „против”, а 7 души се въздържаха.

Законопроектът беше внесен от Светла Бъчварова („Коалиция за България”) и група народни представители. Преди месец Конституционният съд отмени забраната за продажба на земя на чужденци, а депутати от БСП внесоха изменения.

Право на собственост върху земеделски земи и земи от горския фонд за земеделско ползване ще могат да придобиват физически и юридически лица, пребивавали непрекъснато или са установени на територията на страната повече от 3 години, като за юридическите лица с регистрация по-малко от 3 години, това ще става, само ако отделните съдружници, членове на сдружението или учредители на акционерно дружество отговарят на същото изискване за уседналост.

Предвиждат се изменения в реда и условията за отдаване под наем на пасбищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фондове. Предлага се тези земи да могат да се отдават под наем или аренда без търг или конкурс на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ, като това ще става пропорционално на броя и вида на регистрираните животни и по пазарна цена.

Със 142 гласа "за", 1 "против" и 24 "въздържал се" парламентът прие на първо четене и промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесени от ГЕРБ, които предвиждат държавни и общински мери и пасбища да се отдават на животновъди чрез търг на 2 етапа.