Правителството определи Борис Вангелов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от пресслужбата на МС.

Борис Вангелов към момента е юрисконсулт на Фондация ВМРО. Председател на нейния Управителен съвет е лидерът на едноименната партия Красимир Каракачанов.

От сайта на политическата сила става ясно, че Борис Вангелов днес е член на Националния изпълнителен комитет и представител на Велико Търново в Организационния съвет.

Новият шеф на ДАБЧ е магистър по история и география и по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Според официалното съобщение, той „притежава богат и дългогодишен опит при работа с българските общности в чужбина”.

Още преди месец в редица медии се появи информация, че Патриотичния фронт настоява именно техен човек да оглави агенцията, която издава удостоверения за български произход - задължително условие при кандидатстване за гражданство.

През октомври миналата година тя беше разтърсена от скандал, след като за неин зам.-председател бе назначена Ива Йорданова, 29-годишната приятелка на икономическия министър и лидер на СДС Божидар Лукарски.

Преди това служебният кабинет освободи и.д. председател на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Причина за решението бяха сигнали за нередности, свързани с неспазване изискванията на Закона за българското гражданство и Закона за българите, живеещи извън Република България, както и заниженият контрол от страна на ръководството на агенцията.

След протести на българи в чужбина, Йорданова подаде оставка и обяви, че ще се бори за поста си на конкурс. По-късно се отказа от участие заради конфликт на интереси (заради фактическото си съжителство с Лукарски, който междувременно влезе в правителството), като обаче анонсира, че ще създаде гражданска платформа за контрол на дейността на ДАБЧ.