Няколко дни, след като говорителката на руското МВнР Мария Захарова заяви, че Червената армия има основна заслуга за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и така разпали скандал, твърде спорната според политици и историци позиция на Москва получи подкрепа и вътре в България.

Тя дойде от депутата от „БСП за България” проф. Иво Христов.

Във видео от събитие, на което е участвал, той обяснява, че основният акцент от изказването на Захарова са посегателствата над паметници на съветската армия у нас - нещо, което никой не си позволявал например във Виена.

„Казва, че ако не беше съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че щеше да стане така… Или тук ще кажем „Йок!”, „Не”, на Гьоринг и на Хитлер?”, пита Христов.

„Когато имаш един оскотял, необразован и примирен народ, манипулацията става много лесна”, посочва той и призовава участниците в беседата да отчетат, че „80% от населението са дебилни и не могат да се подписват”. По време на изказването си той използва обидната квалификация два пъти.

По-горе беше видеото, качено във фейсбук страницата на професора. По-късно обаче беше свалено. Можете обаче да го гледате тук - коментарите по темата за спасяването на евреите са около 15-тата минута.

В хода на дискусията, която се провежда на фона на плакат на „Ротари клуб – Раднево”, Христов засяга и други теми – исторически („Революцията нанесе чудовищни рани на руското общество, но вижте какво общество излезе!”) и вътрешнополитически.

„И да нямаше ГЕРБ, трябваше да го измислят. ГЕРБ е второто име на БКП, това е четвърти резерв на БКП – военен, милиционерски, силов. Върхушката на ГЕРБ е все от деца на активни борци. ГЕРБ беше създаден с ясна цел – да се охраняват резултатите на българския преход”, казва той по адрес на партията на Бойко Борисов.

"Дебилен" като медицински и художествен термин

„Конкретното изречение е извадено от контекста тенденциозно и широко цитирано умишлено. Пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда. “Дебилен” e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно”, написа във „Фейсбук” проф. Христов.

Той обаче направи това около 2 часа, след като изтри пълния запис от срещата си с ротарианци в Раднево. Така „контекстът” на изказването (в което има и доста други теми) остана скрит за почитателите му.

Скрито остана и че той използва не само думата „дебилен”, но и „дебил”: „Какво направиха нашите вестници по линия на хибридната война: „Руснаците твърдят, напук на цялата история, че те били спасили българските евреи” и 80% дебили викат „Ей, верно, така е”.