Кандидат-кметът на Реформаторския блок във Варна Чавдар Трифонов напусна дясното обединение още на първото заседание на Общинския съвет, за член на който беше избран. Той обяви, че полага клетва като независим заради „дълбоки разломни линии” в коалицията на РБ с „Народен съюз”.

„Малцина сме тези, които смятаме, че изборите бяха тежко опорочени и манипулирани в ущърб на варненци”, написа Трифонов в профила си във Facebook.

Той допълва, че повечето му колеги от групата на „Реформатори и патриоти” искат да бъде подкрепен който и да е представител на ГЕРБ за председател на ОбС, а зам.-председател трябва да е Светлан Златев от „Народен съюз” – решение, което не отговаря на електоралната тежест на формациите.

БГНЕС цитира общински съветници, според които върху Чавдар Трифонов е бил оказан "политически натиск".

Той изненадващо миналата седмица се отказа в последния момент да иска касиране на кметските избори поради грубите нарушения и огромния брой подправени секционни протоколи.

Първоначално Чавдар Трифонов се съгласи да даде обща пресконференция с останалите кандидати за кметския пост Даниел Папазов, Анелия Клисарова и Миглена Темелкова (АБВ). Последната изненадващо се разболя преди пресконференцията.

Въпреки отказа на двамата, Папазов и Клисарова подадоха жалба за касиране на изборите.

Трифонов остана втори след Иван Портних (ГЕРБ), като по време на кампанията на няколко пъти той се оплака от черен пиар.