Цецка Цачева: Депутатите бламираха правителството за сигналите за корупция
За "царските имоти" трябвало да се приеме специален закон
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    6
Цецка Цачева
Снимка: Ладислав Цветков

Парламентът бламира проекта на правителството по отношение на подписаните сигнали до новия антикорупционен орган. Това призна в студиото на „Тази сутрин” правосъдният министър Цецка Цачева. Депутатите решиха всеки, подал информация за подкупни официални лица да може да носи съдебна отговорност, ако проверката приключи без заключение за престъпление.

Според много наблюдатели тази прокарана от „Обединени патриоти” мярка ще откаже повечето граждани от сезиране на антикорупционния орган. Цачева посочи, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който наказателна отговорност за подателите на сигнали няма: „Това, което се случи в пленарната зала аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството”.

НС създаде Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имуществоДепутатите приеха на второ четене текстове от антикорупционния законопроект

По думите й след първоначалните искания за изцяло анонимни сигнали, сега се стига „в една друга крайност”. Тя отбеляза и че всеки, който има данни за престъпление може да подаде сигнал в прокуратурата.

Въпреки това тя заяви, че президентът Румен Радев избързва със заявките за налагане на вето.

„Не може в рамките на една систематика на един закон една норма да се разглежда като най-важна”, заяви Цачева и подчерта, че не се създава „алтернативна прокуратура” или „алтернативен съд”, тъй като новият орган няма да има разследваща функция. По думите й антикорупционното бюро ще е ценно с друго – обединяването на данни от множество информационни системи.

По отношение на т.нар „царски имоти”, Цачева подкрепи решението на управляващите в крайна сметка да се откажат от извънсъдебно споразумение със Симеон Сакскобургготски, който води дела срещу България в Страсбург. „През 1998 г. Конституционният съд обявява за противоконституционен закона, по който е конфискувано имуществото (…) Тогава, когато един закон е обявен за противоконституционен от КС, органът, чийто акт е обявен за такъв, това е Нардоното събрание, трябва да се произнесе”, подчерта Цачева.

Съдебната битка за „царските гори” продължаваСтава дума за 16 000 декара, в които влиза и връх Мусала

По думите й е крайно време статутът на „царските имоти” да бъде решен с нов закон.

  • 0
    6
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре