Главният прокурор Сотир Цацаров внесе две искания за снемане имунитета на депутата и лидер „Атака” Волен Сидеров за извършени престъпления - през 2011 г. в Батак и през 2013 г. в София, съобщиха от прокуратурата.

През 2011 г. в Батак на площад „Освобождение” Сидеров и негови симпатизанти нахлуха на трибуната по време на тържество в памет на баташките мъченици, когато на трибуната имаше деца от мажоретен състав. Тържеството беше провалено.

Сидеров е имал разрешение от кмета на Батак митинг на „Атака” в този ден, но след приключване на празничната програма - от 18 ч. Той нахлу по време на тържеството в 13 ч.

Другото искане на Цацаров е за действия на 21 май 2013 г. в София, до сградата на Народното събрание, когато възникна конфликт между Волен Сидеров и журналист от телевизия СКАТ. Сидеров отправи заплахи към журналиста, хвана ръцете му и бута микрофона му и настояваше за извинение за думи на собственика на телевизия СКАТ.

Репортерът беше обграден от представители на парламентарната група на "Атака" до стената на сградата на Народното събрание, като не го допускали да се оттегли. Полицай се намеси, за да помогне на журналисти и агресията на атакистите се пренесе върху него с обиди, заплахи и блъскане. Има кадри от този инцидент.

Според прокуратурата и в двата случая има доказателства за хулиганство, извършено с особена дързост. Във втория случай има и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител.

Имунитетът на Сидеров беше свален миналия месец от парламента по искане на Цацаров за сблъсъците пред НАТФИЗ преди и по време на местните избори тази година. Главният прокурор поиска и постоянен арест за лидера на „Атака”, но съдът го пусна срещу гаранция от 6 хил. лв.