Депутати от парламентарната група на БСП напуснаха извънредното заседание на парламента, където се обсъжда актуализацията на бюджета, за да се порадват на подкрепата на стотиците граждани, които се включиха тази сутрин в т.нар. контрапротест.

Веднага след изказването си от парламентарната трибуна народният представител от левицата Корнелия Нинова отиде до загражденията, където се ръкува и целува с граждани и многократно повтори „Благодаря ви за подкрепата!” под възгласи „Орешарски!”, „Подкрепа” и „Много сме, силни сме!”.

След изказването си и краткия задочен диалог с Бойко Борисов, при хората отидоха и Сергей Станишев и Михаил Миков, които бяха посрещнати от екзалтирани привърженици с възгласи "Победа" и въпроси за увеличаването на пенсиите и намаляването на пенсионната възраст.

Снимка: БГНЕС

"Има ли хора от Видин", попита Миков, а една жена му отговори, че в родния й град наричат парламентарния председател "наш Мишо".

„Направиха ми впечатление ръцете на хората, с които се ръкувах – напукани ръце на хора, които не вдигат глави от градината, за да попълват семейния бюджет”, коментира Миков на влизане в Народното събрание.

Сергей Станишев говори с хората за актуализацията на бюджета, като обясни, че трябва да се "изстискват ресурси" за хората в затруднено социално положение, които, по думите му, "според Дянков трябва да умрат".

Снимка: БГНЕС

„Хората с друго мнение нямат ли право да изразят своята гражданска позиция. Хората се държат абсолютно умерено. Цяла България трябва да знае, че има хора, които подкрепят това, което прави правителството на Пламен Орешарски – спешните социални мерки”, обясни Станишев пред журналисти.

"Да гласуват вече, много е горещо," призоваваха хора от множеството и скандираха и името на Мая Манолова.

Заедно с Корнелия Нинова от парламента излязоха още няколко депутати, сред които Антон Кутев и Янаки Стоилов. Те поздравиха участниците в демонстрацията в подкрепа на кабинета, които по-рано бяха допуснати в широката зона за сигурност около парламента. За тази цел от пространството около храм-паметника „Александър Невски” към ул. „Московска” бяха изтласкани протестиращите срещу управляващите, при което се стигна до леки сблъсъци с полицията.

Периметърът около Народното събрание сутринта беше буквално барикадиран от коли на жандармерията, които изградиха същинска стена между гражданите и депутатите. „На вас уютно ли щеше да ви бъде да идвате на работа, охранявани от жандармерия”, попита на влизане парламентарният председател Михаил Миков.

Коренно различна беше ситуацията само два часа по-късно, когато контрапротестът, подкрепен от десетки автобуси с хора от цялата страна, се придвижи от площад „Независимост” до Народното събрание.

Нямаше и следа от опасенията, изразени по-рано от зам.-председателя на НС Мая Манолова, която видя „омраза” в очите на част от протестиращите.

Въпреки че отричат партийните организации да стоят зад организацията на автобусите от страната, хората не скриха партийната си принадлежност и симпатии.

Изглежда партията-мандатоносител намери „мандата да устои на натиска”, за който призова лидерът Сергей Станишев на партийния събор на връх Бузлуджа.

Тогава той многократно сравни събралите се на върха социалисти с множеството от улиците на София. Тогава той определи като „съблазнително” БСП да „докара Бузлуджа на жълтите павета”, но декларира, че БСП е „съвременна левица”, която не търси конфронтация с никой „наш сънародник”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите