Решението на АБВ да излезе от управляващото мнозинство предизвика бурни страсти в парламента.

Първият работен ден на депутатите след Великденската им ваканция премина под знака на напрежението в мнозинството.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че тази година партията се готви само за президентски избори, но не и за предсрочен парламентарен вот.

Опозицията обаче иска да се стигне до избори.

В изказванията на депутатите се прокара и линията, че решението на АБВ е обвързано с промените, настъпили в БСП, и евентуално бъдещо сътрудничество между двете партии.

Вижте повече във видеото:

„Не си и помисляйте да внушавате на обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция (...) Признайте си корабът потъва и напускате. БСП ще работи за предсрочни избори, г-н Борисов, вие не се справихте“, заяви новият шеф на БСП Корнелия Нинова.

„Ако за осигуряването на истинска политическа стабилност е нужно да се отиде на избори, то ние от ДПС имаме готовност за това“, каза и новият председател на Движението  – Мустафа Карадайъ.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров коментира: „Малко да отсъствам и започвате да се карате (...) От събарянето на това управление нямате файда, стойте“.

Пред bTV здравният министър Петър Москов заяви, че „сме свидетели на формиране на ясно очертан, с ясни играчи политически блок БСП, ДПС, АБВ, които формират ясно обособен пропутиниски блок“.

Засега не е ясно дали депутати от АБВ, които заемат ръководни постове в парламентарните комисии, ще ги напуснат. Те ще чакат решението на висшия партиен форум в неделя.

Управляващото мнозинство получи подкрепа от част от парламентарната група на БДЦ.