Втората политическа сила в страната след последните парламентарни избори заподозря ГЕРБ в задкулисно договаряне на депутати от другите партии, които да подкрепят евентуално правителство на Бойко Борисов. Това стана малко, след като бившият премиер даде първото си изявление след изборите.

„Имаме информация за това, че в момента много депутати от трите парламентарни групи извън ГЕРБ са подложени на натиск, рекет, най-различни оферти, знаете с каква цел. Знаем кои са тези хора. Призовавам ГЕРБ да спрат с тези безобразия, свърши това време. Не може да се прави политика криминално – с незаконните записи на Цветанов. Ако продължат по този начин, ги чака бъдеще, свързано с работата на прокуратурата”, обяви гръмко председателят на социалистическата партия.

Наричайки Борисов „т.нар. победител”, той първо заяви, че няма да оценява изявлението му с медицински термини, но след това дълго говори за „амнезията му”. „Той (Борисов – бел. ред) живее в свой свят, който няма общо с реалността”, заяви Станишев. Към „амнезията” на Борисов – Станишев приши и изборните резултати в Стара Загора и разговора му с Николай Кокинов и Мирослав Найденов. Тук трябва да се уточни, че Борисов обяви Стара Загора за спечелена от ГЕРБ, докато резултатите на ЦИК сочат, че в града най-много гласове има БСП. Освен това Борисов нееднократно заяви, че не си спомня за разговора в Банкя, а в стремежа си да го омаловажи, настояваше да се разкрие организираната престъпна група, която го подслушва „в тоалетната”.

„Важно е да се коментира позицията за касиране на изборите. За мен тази позиция не е изненада – това е типична деструктивна и безотговорна позиция. Има един фундаментален проблем – от една страна иска касиране на изборите и нови, от друга – щял да прави кабинет. Това състояние как да го нарека, няма да говоря с медицински термини, но е висш пилотаж на „експертност”, заяви Станишев и иронично цитира песента „Товарищ Сталин, Вы - большой ученый („Другарю Сталин, вие сте голям учен” – бел.ред.).

Хубавото беше, че призна, че Цветанов не е експерт, като каза, че няма да го включи в правителството си, каза още Станишев.

Според лидера на столетницата, ГЕРБ искат да останат на власт не за да решават проблеми, а за да замитат следи от безобразията на тяхното управление.

"ГЕРБ ще се опита да дестабилизира ситуацията, защото вижда, че не й излиза сметката. Защо не обявиха в неделя, че ще искат касиране, защото мислеха, че ще напаснат резултата за мнозинство – не могат, очевидно", попита и си отговори Станишев.

Според него Борисов трябва да признае, че ГЕРБ са в политическа изолация. „За какво да ги поздравят – за най-безобразните парламентарни избори, за това ли да ги поздравим?”, продължи соцлидерът в коментар на оплакването от Борисов, че не е получил поздравления за победата си.

„Борисов е получил поздравления само от Ердоган – Борисов е първият политически лидер, който покани министър-председателя на съседна държава да нахлуе в българската политика в своя лична изгода. Това се опита да направи, което се нарича национално предателство”, все по-уверено атакува Станишев.

Според него Борисов трябва да е готов да подкрепи определени приоритети на програмното правителство и да си стои в опозиция, защото това е волята на гражданите. „Нашите експертни екипи, начело с Пламен Орешарски, работят по проекта за програма, с който ще отидем на разговори, за да получим идеи, оценка на тази програма, да се допълни, ще водим този процес много открито. Готови сме да носим отговорността за такова програмно правителство. Всички министри ще бъдат експерти в своята област, защото ние няма да търсим място за хора, а хора за работа. Ревващата дума за състава на кабинета ще има премиерът Пламен Орешарски", заключи Станишев.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС