С бюджета за следващата година българите ще разполагат със същите пари, за да посрещат по-високи разходи. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” депутатът от БСП Корнелия Нинова.

„Според мен (Бюджет 2016) няма да бъде изпълнен. Фактът, че и тази година се прави актуализация, показва, че те не могат да правят бюджети”, коментира тя и допълни, че не вижда в проекта реформи.

По думите й заложеният нов дълг от 5 млрд. лева се дължи на това, че държавата ще харчи повече, отколкото произвежда и ще трябва да връща стари заеми. „Ние предлагаме да не вземат нов заем, а да използва парите в резерва”, каза Нинова и посочи, че към септември там има 11.5 млрд. лева, а критичният минимум е 4.5 млрд.

„Неразумно е да имаш 100 лева, да ги държиш на влог с 2% лихва, да ти дойде някаква сметка и да теглиш заем при 5% лихва”, посочи още тя.

„Ако правим добри прогнози, добрият бюджет е възможен. Къде е политическата грешка – залагат се по-малко приходи умишлено, за да се преизпълнят. Това преизпълнение не минава през парламента, а субективно през министър-председателя Бойко Борисов”, заяви депутатът.

Тя даде пример с 2-та милиарда лева за капиталови разходи, които не са ясно разписани и се явяват „джобни пари” на премиера.

Нинова изрази надежда, че Бюджет 2016 ще бъде актуализиран в частта си, свързана със социалните плащания.

Тя заяви, че „няма новина” в отговор на въпроса дали би се кандидатирала за лидер на БСП. Припомняме, на конгреса, избрал Михаил Миков за председател, тя се представи изненадващо добре и за малко не стигна до балотаж.