Приетият Закон за училищното и предучилищното образование отвори пътя за комерсиализация на едно основно право - правото на българските деца на равен достъп до качествено образование независимо от реалното материално положение на техните семейства. Това се казва в декларация на БСП-Лява България, която депутатът Валери Жаблянов прочете от трибуната на парламента.

Според левицата, законът, който позволява държавно субсидиране на частни училища и детски градини, поставя образованието не в полето на качеството, а в това на печалбарството.

"Внесе се проект на закон, които няма нищо общо с проблемите на българското общество, а обслужва конкретни корпоративни интереси и още по лошо идеологически клишета. Проектът нарушава образователната традиция от времето на Възраждането до днес. Слага край на българското просветно дело в полза на частни интереси", каза Жаблянов.

Той напомни, че БСП са имали свой законопроект, в който държавната помощ е била само за държавните и общински учебни заведения, но текстовете са били отхвърлени от мнозинството.

Според Жаблянов законопроектът на БСП е щял да сложи бариера пред тенденцията на задълбочаване на неравенството и несправедливостта в българското общество.