Парламентарната рулетка отново се завъртя – президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Левицата от своя страна се отказа от правото си да състави кабинет и върна мандата.

Лидерът на партията Корнелия Нинова прие и върна мандата на президента, като в документа беше вписано нейното име за пост министър-председател.

След час разговори червените се обявиха за предсрочни парламентарни избори.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев обяви, че третият мандат ще отиде именно при Реформаторския блок, но шансовете за съставяне на кабинет намаляват непрекъснато. Държавният глава изрази мнение, че в ситуация на международна нестабилност е добре институциите да работят.

Парламентарната рулетката ще се завърти отново за трети, последен път, като мандатът ще бъде връчен на реформаторите в понеделник на 12 декември.

От Реформаторския блок обявиха, че ще приемат мандата и веднага ще потърсят подкрепа от ГЕРБ. Ако не получат такава – ще го върнат.

Реформаторите все още не са мислили дали ще отидат на срещата при президента с предложение за нов премиер. Предстои парламентарната група на РБ да реши кой ще отиде да приеме и евентуално да върне мандата на президента.

От Патриотичния фронт пък не се чувстват обидени, че мандата отива при реформаторите, а не при тях.

Партията на Бойко Борисов обаче остава скептична, че този парламент може да гласува ново правителство.

До развръзката остават броени дни – ще имаме ли служебен кабинет, който ще съществува само около коледните и новогодишните празници.