„БСП ще подкрепя правителството на Пламен Орешарски. Тези министри са сложени там, за да изпълняват програма, която на 99% се препокрива с тази на БСП, и в момета, когато има отклонение от това, което ние си представяме, то веднага ще бъде санкционирано от партията”. Позицията на социалистите като коректив на управлението на кабинета „Орешарски” бе заявена от Антон Кутев пред bTV.

Той обясни, че докато правителството на Бойко Борисов са му се прощавали „всякакви маймунджилъци”, на тях това не им е позволено. „Хората не са склонни да правят компромиси, защото България е в много тежка ситуация – заварихме изпразнена хазна, а тепърва ще разбираме какво стои зад това”, заяви Кутев.

По думите му изненадата, която е изпитал и той, от представените в понеделник пред Националния съвет на партията членове на кабинета е изиграла добра роля, защото „предварителните обсъждания водят до отстрелвания”.

Антон Кутев допълни, че на този етап няма брожения срещу избора на Пламен Орешарски и самият факт, че този „непознат” кабинет е минал тихо през Националния съвет е показателен. „Всяка партия е ревнива, когато предлагаш министри далеч от нея, но вчера инстинктът за ревност не доведе до сблъсъци. Мисля, че Орешарски има подкрепата на Националния съвет, но ни чакат тежки решения. Склонен съм да вярвам, че това правителство ще мине, но въпросът е дали след това ще бъде въздадена справедливост”, коментира той.

Според него в момента БСП не може да си позволи реваншизъм и не може да се извинява четири години като миналото правителство. Той открои две посоки на въздаване на справедливост – икономическа и европейска, свързана с битовата престъпност. „Не може да си гледаш двете кокошки и веднъж на два месеца да ти ги крадат”, акцентира Кутев.

По конкретните министерски кандидатури той коментира Цветлин Йовчев като специалист, който не познава, но на когото ще бъде гласувано доверие, тъй като има най-сложната задача – да демонстрира твърдо намерение да въведе ред в държавата. Същата трябвало да бъде и целта на правосъдния министър Зинаида Златанова: „Трябва да докажем пред себе си и пред Европа, че сме държава, която не се спира пред авторитети, за да възведе правосъдие”.

В тази връзка той изрази и очакванията си по случая с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който обяви, че е готов да стане обвиняем: „Аз не съм фен на Цветан Цветанов достатъчно отдавна, но няма да му издам присъдите от екрана. Има си МВР, прокуратура, но не трябва да се прави разлика дали това е Цветан Цветанов, Пашата или някой от новите министри. Раздаването на правосъдие трябва да бъде независимо от политиката. Ако Йовчев не направи това достатъчно бързо, ще освободи поста. Никакво намерение нямаме да търпим подобно поведение в Националния съвет”.

Кутев каза още, че рано или късно партиите се завръщат към своята основа и когато някой направи гаф, именно от партията идва първата реакция. Той си спомни с усмивка и думите си, с които обяви, че социализмът се предава по полов път като СПИН-а, което му спечели критика сред своите и заключи, че ако в ГЕРБ са имали такъв коректив, нямаше да бъдат толкова неуспешни като правителство.

На въпрос по какъв път Орешарски е прихванал социализма, Кутев отговори, че начинът на мисленето на партията се предава, а правилата в нея са изградени на морални принципи и идеология.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа