БСП ще избира от 15 имена кандидата си за кмет на София на предстоящите местни избори през есента. Това стана ясно, след като приключи окончателно процесът по подбор и издигане на предпочитаните личности от районните партийни организации на техните конференции.

Вече са известни и кандидатите за общински съветници, за районни кметове и кметове на кметства във всичките 32 села в Софийска област, съобщиха от партията.

Най-често посочваните имена сред всичките 15 са тези на заместник-председателя на БСП - Лява България Корнелия Нинова, на председателя на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов, на депутата Георги Кадиев, на социолога проф. Михаил Мирчев, на евродепутата Илияна Йотова, на проф. Иван Данов и на бившия депутат от БСП Евгения Живкова.

Всеки от 15-те избрани може да стане кандидат на БСП за кмет на София, но е възможно и да си направи писмен или устен отвод до Градската конференция или на самия форум, който ще се проведе на 25 юли. Ако никой доброволно не се откаже от номинацията си, всичките 15 имена ще бъдат предложени за гласуване на конференцията от делегатите.

Основният ангажимент на ръководството на Градския съвет на БСП в София до 25 юли ще бъде организацията на форума. Паралелно с това предстои и провеждането на още три кръгли маси, които са част от поредицата тематични дебати, започнати от столичната организация на левицата от няколко месеца насам.

Първата от оставащите публични кръгли маси е планирана за 8-и юли от 16,00 часа. Тя ще бъде с представители от културните среди. Следващата ще бъде на тема "Образование", а последната ще е за общинската икономика.

След Корнелия Нинова, Калоян Паргов, Георги Кадиев, проф. Михаил Мирчев и Илияна Йотова се подреждат проф. Иван Данов, Евгения Живкова, Жельо Бойчев, Костадин Паскалев, Янаки Стоилов, Борислав Цеков, Румен Гечев, Панайот Бончев, Таско Ерменков и доц. Иво Христов.