БСП сезира Конституционния съд за отхвърлената оставка на Делян Добрев
Според тях е нарушена свободата му на избор
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
БСП пред КС
Снимка: БГНЕС

Депутати от "БСП за България" внесоха искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционно на решението на Народното събрание, с което беше отхвърлена оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Депутат по неволяКазусът с Делян Добрев повдигна въпроса има ли такъв вид народни представители

В мотивите си твърдим, че Народното събрание няма тези правомощия да откаже освобождаването на Добрев, а би следвало само да потвърди оставката, каза пред журналисти Филип Попов от левицата. Той посочи, че такова е мнението и на юристи и конституционалисти.

Попов отбеляза, че оставката на Делян Добрев е личен акт. От БСП отбелязаха, че работодател на народния представител е народът, а не парламента. Според тях в случая е нарушена свободата на волеизлеяние и свободата на избор къде и какво да работи.

ГЕРБ умоляват Делян Добрев да не напуска, БСП призоваха за достоен диалогВ момента в Народното събрание текат бурни дебати по повод оставката на депутата заради скандала „Кумгейт”

Попов обясни, че обявяването на решението на Народното събрание за противоконституционно би имало действие занапред и би следвало парламентът отново да разгледа оставката на Добрев и да я приеме.

Под искането до КС са се подписали 62 народни представители от левицата.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре