В Народното събрание отново се чуха обвинения за чистки и кадрови погром. От БСП за пореден път отправиха обвинения към Реформаторския блок за скандални назначения и преяждане с власт.

Обвиненията бяха отправени към министъра на икономиката Божидар Лукарски. Според БСП, скандалните назначения и уволнения са в Агенцията за малки и средни предприятия. За председател там била назначена Мариета Захариева. Справка показва, че това е станало на 17 февруари. БСП твърдят още, че тя, от своя страна, е назначила лице с висящо досъдебно произвоство.

Според БСП, хората в Министерство на икономиката тъкмо отдъхнали, че кадрите на СДС са се изчерпили, но последвали нови назначения и уволнения. „Реформаторският блок, известен като консуматорския блок, си осигурява порции власт със знанието на премиера”, заяви депутатът от левицата Мая Манолова.

От БСП обявиха, че чистката обхваща хора от директори до шофьори. Директорката Мариета Захариева преди била на граждански договор, сключен от предшественика й Николай Стоянов. Сега му връщала жеста, като сключвала с него същия договор за няколко хиляди лева. „Николай Стоянов е обвиняем по досъдебно производство за кухите договори и разследван от ДАНС”, подчерта Манолова.

В писмо до медиите Мариета Захариева заявява, че срещу нея е предприета отчаяна политическа атака от БСП и кадри на тази партия, които желаят да запазят постовете си.

Снимка: bTV

Захариева твърди още, че никога не е била от СДС и предприема необходимите структурни промени с цел реформи. Захариева е поискала цялостна проверка от държавната финансова инспекция.

Снимка: bTV

„Не сме запознати с този казус, ще се запознаем с това, което колегите са изнесли”, коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Минути след обвиненията на БСП, реформаторите внесоха в парламента законопроект, с който да се опитат да затворят всички „вратички" за назначаване на държавни служители без конкурсно начало. „По повод наглото обвинение за преяждане - с този законопроект ние слагаме на диета всички партии в България”, заяви Кънев.

Според реформаторите,заради вратичките в закона без конкурс през последните три години са назначени над 5500 чиновници.