Имахме интересен разговор с президента в рамките на политическите консултации. Една тема се очерта като водеща за нас - демографската криза, която все повече се задълбочава тази година. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков след срещата си с президента Росен Плевнелиев в рамките на Месеца на политическите консултации.

Стана ясно, че левицата е поискала свикване на Консултативния съвет за национална сигурност за демографската криза. От прессекретариата на президента на свой ред посочиха, че темите на предстоящите заседания на КСНС са планирани и една от тях ще е именно по този въпрос.

„Необходими са ясни, конкретни, краткосрочни, ефикасни и бързи мерки от страна на правителството, осигурени със съответния финансов ресурс. Увеличаването на помощите за отглеждане на дете са най-малкото”, каза още Миков.

„Борбата с бедността, намаляването на неравенството в обществото и социалното включване трябва да бъдат във фокуса на дългосрочната програма за развитие на България до 2030 г.”, е подчертал по време на срещата президентът.

От БСП са изразили и притеснението си от тенденцията на увеличаване на финансовите задължения на държавата, които доближават 30% от БВП, както и от хода на реформите в здравеопазването, образованието и пенсионната система.

Пред журналисти след това Миков коментира, че стабилността на управляващата конструкция се крепи на аритметика, а не на изпълнение на предизборни ангажименти. „През годината ще наблюдаваме все повече случаи, в които аритметиката и събирането на гласове ще замества политиката. Това вещае нестабилност в тези времена за България”, прогнозира той.