БСП ще предложи на другите леви партии 6 имена за президентския вот на предстоящите преговори. Това реши ръководството на партията на заседание днес.

Имената са на: омбудсмана Мая Манолова, на командира на ВВС в оставка ген. Румен Радев, бившия лидер на партията Михаил Миков, евродепутата Илияна Йотова и депутатите Янаки Стоилов и Румен Гечев. Засега не се уточнява кой ще бъде номиниран за президент и кой за вицепрезидент, това ще зависи от предложенията на другите леви формации.

Нинова каза, че самата тя е предложила бившия командир на ВВС за битката за президентския пост, а той приел. Нинова не знае той да е близък до лидера на АБВ Георги Първанов.

Най-много подкрепа от партийните структури са получили настоящият лидер на БСП Корналия Нинова и актьорът Стефан Данаилов. И двамата обаче са си направили отвод.

Нинова обяви, че се готви за премиерския пост, защото е сигурно, че БСП ще спечели президентските избори и това ще предизвика предсрочен парламентарен вот.

„От партийната номинация аз имам най-много номинации в партията - 210 на брой. Потвърждавам позицията си, че няма да се кандидатирам за президент”, обяви лидерът на БСП.

В интервю за предаването „Тази сутрин” Нинова каза, че тя няма да участва  дори и  премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да се включи в битката за президентския пост.
Премиерът Бойко Борисов пък упрекна партиите, че не залагат на партийни кандидатури. 

Ген. Румен Радев и друг път си е тръгвал от поста заради лошото състояние на военната авиация, но тогава Борисов го убеди да остане. „Подведох се преди време за него, министър Ненчев ми казваше, че той е повече политическо лице, не е военен, но аз не му повярвах и сгреших. Приятна игра му пожелавам", коментира Борисов. 

По същото време от Реформаторския блок  пък определиха критериите си за успех: всяко място над 4-то. В десния блок тепърва ще се допитват до привържениците си - коя от седемте номинации за президент да бъде издигната.