Последните промени в Закона за държавна собственост правят невъзможно безвъзмездното прехвърляне на собствеността на монумента на Бузлуджа от държавата към БСП. Това съобщи строителният министър Николай Нанков пред журналисти.

Текстовете предвиждат юридически лица, НПО, партии да не могат да получават имоти-държавна собственост, безвъзмездно, обясни той. По думите му БСП шест години не се е възползвала от предоставената й през 2011 г. възможност да вземе паметника.

„През годините до ръководството на партията в различните му състави, включително до Корнелия Нинова, са били изпращани пет писмени покани за довършване на процедурата по прехвърляне на собствеността”, каза Нанков.

Сред другите варианти за стопанисването на паметника е при заявено желание от БСП и след решение на МС, той да се предостави за безвъзмездно ползване за срок не по-дълъг от 10 години. Нанков отбеляза, че тази форма на стопанисване дава права за реализиране на инвестиционно намерение.

Другите варианти са тръжна процедура и наем. Данъчната оценка на обекта е 110 хиляди лева. 

Към момента само БСП проявява сериозен интерес към обекта, като неформален такъв е дошъл и от общината в Казанлък.

Аман от номера

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че е шокирана от разбраното по време на срещата си с министъра. "Аман от номерата на Бойко Борисов", допълни тя, като посочи, че според нея се съсредоточава енергия, само и само БСП да не получи паметника.

"Бойко да намери начин да си изпълни това, за което ни е поканил. Не искам да плаша, но ще докарам социалистите пред МС", каза Нинова.

Според нея предложените от министър Нанков варианти са с цел паметникът да не бъде запазен.

По думите й БСП е готова да плати, ако монументът на Бузлуджа бъде пуснат на търг.