Събрани са достатъчно улики и доказателства за повдигане на обвинение срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Това обяви на пресконференция председателят на младежкото обединение на БСП Явор Гечев. На нападания от няколко дни бивш член на подалото оставка правителство му замириса на „претоплени стари манджи”.

Найденов бе първият бивш министър, атакуван от социалистите, след като обявиха в началото на седмицата, че започват ревизия на кабинета „Борисов”. В понеделник те попитаха дали има образувано досъдебно производство срещу бившия ръководител на земеделското ведомство. В сряда главният прокурор отговори, че подобен документ няма, съществувало обаче следствено дело от 09.11.2009 г. срещу неизвестен извършител.

„Благодарим на главния прокурор, който в рамките на 3 дни разпореди пълна проверка на дело номер 29 от 2009 г. На 18 март зададохме редица въпроси, свързани с МЗХ и лично за Мирослав Найденов. Стана ясно, че има образувано досъдебно производство в края на 2009 г. и, че за периода в който е на длъжност като главен прокурор Сотир Цацаров няма внесен сигнал до него от наблюдаващ прокурор по делото, каза Гечев и подчерта: Надявам се Цацаров да провери дали има сигнал от наблюдаващия прокурор по същото дело към неговия предшественик (Борис Велчев, бел.ред.)”, каза в четвъртък Гечев.

Той подчерта, че става дума за определянето на победителите при обществените поръчки на скандално известния с „калинките” Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Гечев поясни, че за това има свидетелски показания, дадени от бившия зам.-шеф на фонда Светослав Симеонов. Според разказа му Мирослав Найденов и зам.-министър Светлана Боянова са упражнили върху него натиск за определяне на печеливши проекти, финансирани с европейски средства от ДФЗ.

Гечев раздаде на медиите документи, в които се твърди, че Найденов и Боянова са се намесвали при спечелването на проекти от определени фирми. „Освен стандартизацията в храните, която ни доведе до картелизиране на пазара и повишаване на цените с 40% на всички храни, бившият министър Мирослав Найденов изглежда наложи и стандарт в корупционните схеми в Министерството на земеделието”, добави той.

По думите му има три конкретни дела за това министерство в прокуратурата, които умишлено са спирани с протекцията на високопоставени партийни лидери и хора от прокуратурата: „Питаме - има ли сменени прокурори по това дело и каква е причината за това?”. „Тези документи ги има в прокуратурата - въпросът е какво са свършили по тях. Затова молим г-н Цацаров да направи пълна проверка по това досъдебно производство и на другите, които уличават Мирослав Найденов и неговия екип в конкретни закононарушения”, призова Гечев.

„Истината е, че Мирослав Найденов като министър е бил с протекциите, включително и на министър-председателя тогава Бойко Борисов, който по незнайни причини в момента се крие и мълчи”, отчете Гечев. „Нашите опасения са, че Бойко Борисов е знаел и пряко е прикривал тази дейност”, каза още той.

Отговорът на Найденов дойде малко по-късно. Пред агенция „Фокус” той обяви, че изнесените данни са „трета серия на сапунката”, а Калина Илиева, която бе отстранена като шеф на фонда заради фалшива диплома, вече била в редиците на БСП.

„Тъй като виждам, че те задават въпроси на прокуратурата, аз също се питам - защо едно дело не е приключило три години и половина, и ако е вярно това, което те твърдят – че е имало натиск, защо наистина това не е приключило. Ако сме имали лостовете да влияем на това дело, беше логично то да приключи”, каза още Мирослав Найденов.