Ако председателят на Националния съвет на БСП прекрати предсрочно мандата си, той няма да има право да се кандидатира на същата позиция за срок от 4 години. Този текст влезе в устава на социалистите по време на днешния им пленум, предаде БГНЕС.

Поправката е наричана „Анти-Станишев”, защото би лишила бившия „червен” лидер от шанс да се бори за председателския пост на „Позитано” 20, ако не бъде преизбран за президент на Партията на европейските социалисти.

Самият Станишев вече заяви, че целта му не е да се върне начело на Столетницата, а да си осигури втори мандат в Европа. Той обаче е против корекциите в устава, защото щели да разединят партията.

"Остава текстът така, както е предложен. Лично предложих това изискване да отпадне за председателя на НС, но от залата бе възразено, че председателите не бива да бъдат разделяни", заяви председателят на БСП Михаил Миков.

Той обясни, че е имал предложение лидерът да се ползва със специален статут.

Бойко Великов заяви, че е запазен текстът, в който общинските, областните председатели и тези на контролните комисии да спадат под същата норма: "Не можем да отделим председателя на НС на БСП да се ползва със специален статут по отношение на другите председатели".