На днешното си заседание Националният съвет на БСП гласува избра двама нови членове на Изпълнителното бюро на партията – Донка Михайлова и Николай Иванов. Те бяха предложени от лидера Михаил Миков.

Михайлова е кмета на Троян и е бивш депутат от БСП. От дълги години работи в неправителствения сектор, била е председател на Сдружение “Знание” в Ловеч, уточняват от пресцентъра на партията.

Снимка: БСП

Другият новоизбран член на ИБ - Николай Иванов, е от Враца. Той не успя да запази кметското си място на последните местни избори.

Снимка: БСП

Преди две седмици на пленум, посветен на изборната загуба, членовете на Изпълнителното бюро запазиха постовете си въпреки лошите резултати на местния вот. Доброволно си тръгнаха само

Илияна Йотова, Драгомир Стойнев и Калоян Паргов.

Националният съвет на БСП обсъждаше днес и темата за свикването на конгрес.

В средата на януари ще бъде определена датата и мястото на конгреса на БСП, обяви лидерът на партията Михаил Миков след заседанието.

„Имахме тежко заседание с много изказвания. Беше прието решение, което очертава ясен хоризонт за провеждане на предстоящия конгрес. (...) Даваме си сметка, че този конгрес е изключително важен и за БСП, и за България, доколкото процесите в страната очертават един десен с елементи на авторитарен режим”, заяви Миков.

Лидерът на социалистите сравни с птици държавния глава Росен Плевнелиев и министрите от правителството: „Президентът се изживява като ястреб, правителството - също като някакъв вид пернати".