Парламентът следващата седмица трябва да гласува отпадане на мораториума за изграждане на АЕЦ „Белене”, за да може правителството да преговаря с потенциални инвеститори. Това заяви в студиото на „Лице в лице” депутатът от левицата и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

„България е единствената държава на Балканите, която не инвестира в нови базови мощности в енергетиката. Ако този парламент иска да свърши някаква работа, следващата седмица мораториумът за забрана на строителството на „Белене” трябва да падне”, подчерта той.

По думите му в момента ситуацията е така, че ако единият от енергоблоковете на „Козлодуй” излезе от строя за месец, България ще трябва да внася ток, тъй като язовирите са празни, а има други мощности в ремонт. Той допълни, че така или иначе имаме оборудване за ядрена централа, чието съхранение у нас или в Русия ще струва пари.

Стойнев посочи, че китайските инвеститори, изразили интерес към проекта „Белене” са сериозни, изградили са над 30 реактора в родината си и сега търсят експанзия към Европа. Според него един по-стабилен следващ кабинет ще е в състояние да доведе проекта до реализация.

Депутатът коментира, че БСП се променя и вече ще говори много повече за икономика, за подкрепа на малкия и среден бизнес, за защита на земеделските производители. „Силна е държавата само когато е богата”, подчерта Драгомир Стойнев.