Скандалът с продажбата на т.нар „царски конюшни” насред София за 90 лв. за кв.м стана повод БСП да поиска оставката на вицепремиера Румяна Бъчварова. По-рано днес ГЕРБ обявиха, че настояват областният управител на София Веселин Пенев да напусне поста си.

Вицепремиерът обяви пред журналисти, че не може да отговаря пряко за действията на губернаторите.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обаче заяви, че лично премиерът Бойко Борисов носи отговорност за назначаването на Пенев,а Бъчварова е съучастник в тази сделка.

Жельо Бойчев от БСП цитира официално писмо до министъра от 25 февруари т.г., от което се разбира, че областната управа е завела производство за ликвидиране на съсобственост върху поземлен имот, собственост между държавата и частно лице, върху, което са изградени сградите.

През юни т.г. МВР официално отговаря на областната управа, че се отказва от собствеността и има предложение тези сгради от публична да преминат в частна държавна собственост. В последното изречение обаче пише: "Реализирането на горните предложения ще бъде предпоставка за по-ефективен начин при евентуалното прекратяване на съществуващата съсобственост върху поземлен имот между държавата и установения собственик в момента "Евротрансбилд".

Битката се точи 11 години

„Това, което съм могъл да сторя през този период от 2009 до 2013 година, поел съм риска, макар да липсват оригиналните документи, съм актувал имота като държавна собственост, макар и по копия, за да бъде защитена собствеността на държавата”, коментира по случая бившият областен управител и настоящ депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

По думите му през 2009 г., когато поел поста, имало „пълна липса на документи в редовния архив на боластната администрация”. Още от 2005 г., пък се водели множество дела за имота.

„За мен тогава и сега продължава да е странно как Министерски съвет, знаейки че областният управител е извършил вече една замяна, процедира втора замяна - какви са били икономическите и правни мотиви за такава повторна процедура“, коментира още народният представител.

"Лошият" Сакскобургготски и "добрият" РБ

Ако "лошото" правителство на Сакскобургготски заменя 16% от "Царските конюшни" за самостоятелен имот на стойност 1 850 000 лв. защо "добрият" областен управител от РБ продава 84% от тях за около 600 000 лева. Това коментира пред "Фокус" бившият регионален министър Асен Гагаузов.

"Трябва да изясним, че аз не съм вземал решение и не съм давал "зелена светлина" за нищо. Хронологията е следната: на последното си заседание Кабинетът "Саксккобургготски" на 12 август 2005 г. взема решение да се извърши въпросната замяна. На 15 август министърът на регионалното развитие тогава Валентин Церовски, на базата на това решение подписва заповедта за замяната. Аз ставам министър на регионалното развитие два дни по-късно - на 17 август 2005 г. Така че няма как да съм авторът на идеята за извършването на тази замяна", подчерта той.

Законът позволявал да се продават паметници на културата

Издирил съм документация, групов паметник е и няма нищо драматично в това. Законът позволява паметници да се продават. По този начин министърът на културата Вежди Рашидов коментира в парламента казуса с продажбата на т.нар „царски конюшни” в центъра на София на скандално ниска цена.

„Може да се продаде. Законът не го забранява, а как е продадено и защо е продадено, не е моя работа. Не ме питайте мен”, обясни Рашидов, който допълни, че собствеността е на друго министерство.

„Апелирам, като купуват паметници на културата, да внимават, защото не могат да ги променят. Докато съм министър ще държа българските паметници да бъдат запазени, това е моята мисия. Не може да разрушим държавата, аз съм на този принцип”, допълни той.

Темата с „частните” паметници на културата и разрушаването им е особено сложна за сегашния екип на Министерството на културата след разрушаването и последвалия палеж на Тютюневия град в Пловдив. Собствениците на емблематичните тютюневи складове нееднократно лансирали плановете си да строят на тяхно място луксозен хотел, а след двата „инцидента” не ги укрепиха. Разследва се дали скорошният пожар е свързан с „инвестиционни намерения”.