Подписка за създаване на временна парламентарна комисия за одобрената ратификация на външния дълг в размер на 16 млрд. лева и начина на договаряне с четири банки, инициира БСП в четвъртък.

От БСП ще искат комисията да действа за срок от три месеца и да проучи документооборота и кореспонденцията на правителството или отделни негови членове във връзка с договора за дилърство, договора за агентство и акта за поемане на задължения за 8 млрд. евро, обясни социалистът Красимир Янков.

Според БСП след гласуването на дълга в пленарна зала е безспорна необходимостта от повишаване на доверието във всички парламентарни групи и институции.

Ако бъде създадена, комисията ще трябва да извърши проверка на разходите и основанието за извършването им при подготовката за изтеглянето на заема, както и да установи начина, по който са избрани банките.

"Работата на временната комисия и резултатите от нея ще допринесат за прозрачността и ще потвърдят или отхвърлят неправомерното ограничаване на банките участници в процедурата", подчерта Янков.

Управляващата коалиция вече е с формула 2+, като това са ГЕРБ и ДПС, които гласуват заедно всички важни закони - закона за бюджета, пенсионните фондове, а сега и огромния дълг за 16 млрд. лева, каза Румен Гечев. Той посочи, че още със започването на преговори за договора, който вчера бе ратифициран от Народното събрание, правителството е преговаряло зад гърба на българските избиратели и народните представители.

Откъде накъде ще се водят преговори с четири инвестиционни посредници без знанието на българския парламент и откъде накъде в документа ще фигурира числото 8 млрд. евро, което никой не им е разрешавал, попита Румен Гечев. Той попита и как така ще се ратифицира от парламента договор, без да е ясно какви ще бъдат комисионните по този договор.

На 16 млрд. лева само 1% комисиони прави 160 млн. лева - питаме и искаме да проверим какви са комисионните и при какви условия ще бъдат предоставени тези услуги, но не ни се отговаря, поясни Румен Гечев. "Тази крупна сума не ви ли обяснява шизофреничното поведение на някои парламентарни групи за броени часове и минути", попита Гечев и добави, че според информация на БСП правителството е сключило договор и е възложило на друга група от две великобритански фирми и седем български експерти, които са около "голямата пица" за разпределение на комисионни. Част от тези български експерти според БСП са участвали при преформатирането на българския дълг през 2002 година, ощетил с милиони българския народ.